5 ha nieuw nevelwoud dankzij Treecological

treecological_Pichincha.JPGmaandag 10 april 2017 12:04

Vele bewuste reizigers berekenden en compenseerden de uitstoot van hun vlieg- of autoverkeer met onze online module Treecological. Dankzij hen kunnen we opnieuw een aardige oppervlakte bos aanplanten: 5.000 bomen in Noord-Ecuador. 

Nadat we eerder al in Lovendegem een hectare hebben bebost, gaan nu de eerste tropische Treecological-bomen de grond in. Planten doen we in het noorden van Ecuador in de provincie Pichincha. Eind deze maand wordt er 5 hectare tropisch nevelwoud aangeplant.

De bomen

Er zullen 18 verschillende inheemse soorten aangeplant worden, waaronder ook houtsoorten (laurel, cedro) en soorten die vruchten opleveren (guaba en guayaba). We verwachten een koolstofopslag van 20 ton per hectare per jaar, een cijfer dat de komende jaren door monitoring getoetst zal worden. 

We verwachten een natuurlijke uitval van 25% van de boompjes, die zullen vervangen worden door nieuwe, gezonde exemplaren. In 2021 plannen we bovendien een aanreikingsaanplant van 10% met waardevolle soorten. Herbebossen is veel meer dan boompjes in de grond stoppen. Gedurende vier jaar zal de aanplant ook intensief opgevolgd en vrijgehouden worden, een sleutel tot succes in een regio waar enkele agressieve grassoorten de kleine boompjes vaak “verstikken”.

De locatie

Het gebied waar geplant wordt ligt in de gemeente Pueblo Nuevo en is in privé-eigendom van señor José Antonio Salinas. Met hem werd een overeenkomst afgesloten die garandeert dat het bos behouden blijft.

We bevinden ons in de bioregio Chocó-Andes, bekend voor zijn grote biodiversiteit en hoge graad aan endemisme (soorten die alleen daar voorkomen). Kolibri’s en toekans zijn een van de meest geliefde bewoners van deze bossen.

De aanplant gebeurt in samenwerking met onze lokale partner, Mindo Cloudforest Foundation, en maakt deel uit van ruimer project, Bosque protector San Francisco, dat als doel heeft om het bestaande bos in deze biodiverse regio beter te verbinden.

Compenseer ook je auto- of vliegverkeer en draag zo bij tot het volgende Treecological-bos.

Ik doe mee

Meer weten over de tropische werking van BOS+.

Treecological is een initiatief van BOS+ en Ecolife.

« Terug

Archief > 2017 > april