Groen leren geselecteerd als onderwijsvernieuwer

BannerVeranderwijs.jpgdonderdag 06 april 2017 10:42

Er beweegt heel wat in het onderwijslandschap. Overal in Vlaanderen zijn er enthousiaste pioniers die innovatieve antwoorden in het onderwijs ontwikkelen, uitvoeren of ondersteunen. Om al deze koplopers samen te brengen en te inspireren werd begin maart het platform ‘Veranderwijs.nu’ boven het doopvond gehouden. Tijdens dit lanceringsevent werden ook de laureaten van de eerste selectie ‘onderwijsvernieuwers’ bekend gemaakt. Meer dan 200 dossiers werden ingediend – de jury selecteerde hieruit 21 vernieuwende projecten. En met ‘Groen leren’ waren ook wij van de partij! Ons verhaal, samen met dat van de andere onderwijsvernieuwers lees je op www.veranderwijs.nu.

Green Learning Environments

‘Groen leren’ of ‘Green Learning Environments’ (GLE) vertrekt van de positieve impact van een groene leeromgeving. Deze impact blijkt bovendien extra groot bij kinderen met een beperking/leerstoornis: het leren verloopt effectiever en er is meetbaar minder drop-out. Ook leerkrachten zelf geven aan dat kinderen deugd hebben van buiten zijn. Tevens signaleerde men de nood aan ondersteuning om deze leermomenten te organiseren. Er blijken op dit moment amper geschikte pakketten voorhanden te zijn. Daar willen we met GLE iets aan veranderen!

Dus wordt er werk gemaakt van een toolbox met kant-en-klare educatieve materialen én wordt deze toolbox bovendien uitgebreid getest en verbeterd. Dankzij de steun van Veranderwijs.nu kunnen we bovendien naar scholen en relevante opleidingen trekken om vormingen in te richten. We reiken onze voorbeeld-activiteiten aan, maar zetten eerst en vooral in op meer kennis over de vele voordelen die een natuurlijke omgeving kan bieden.

Pionierswerk

Ondanks de duidelijke voordelen, is het samenbrengen van de twee kennisdomeinen (enerzijds outdoor educatie en anderzijds onderwijs voor kinderen met specifieke leerbehoeften) duidelijk pionierswerk. Leerkrachten en begeleiders die met kinderen met een beperking en/of leerstoornis naar een groene omgeving trekken, steunen voornamelijk op een ‘trial and error’ techniek. Natuur-educatieve centra hebben dan weer zelden een aangepast programma. Met Green Learning Environments werken we -letterlijk en figuurlijk- grensoverschrijdend: het project brengt groene partners samen met scholen en dit in België, Slovenië en England. Zo kunnen we beroep doen op heel wat complementaire expertise en verruimen we onze blik. Deelnemende leerkrachten leren bovendien van hun (buitenlandse) collega’s, en halen ook kennis van buiten de schoolmuren naar binnen

Veranderwijs.nu

Alle Veranderwijs.nu laureaten waren aanwezig op een inspirerende ontmoetingsdag. Je kan proeven van de 21 geselecteerde projecten in dit filmpje. Je project samenvatten op één klein krijtbordje bleek geen sinecure.
Wij gingen voor Groen = krachtige omgeving voor [inclusief leren]

Veranderwijs.nu wordt ontwikkeld door de Koning Boudewijnstichting, samen met een uitgebreide stuurgroep met expertise in onderwijs en innovatie: Ashoka, Centrum voor Ervaringsgericht Onderwijs, Flanders Synergy, Klasse, Mysterie van Onderwijs, Onderwijzigersnetwerk Edushock, Sociale Innovatiefabriek, Teach for Belgium, STEM Platform, ToekomstATELIERdelAvenir en de Vlaamse scholierenkoepel.

Steun dit project

Green learning Environments wordt mede gefinancierd door het Erasmus+ programma van de Europese Unie.

« Terug

Archief > 2017 > april