Snippers uit hakhoutbeheer in Bierbeek - een lokale hernieuwbare brandstof voor het gemeentehuis

wilgekatjes_houtkant_bierbeek_HDL_(c)RikDV.JPGvrijdag 17 februari 2017

BOS+ werkt in Bierbeek samen met de gemeente, agrobeheercentrum Eco² en lokale landbouwers aan de houtkanten. Door het uitvoeren van een hakhoutbeheer zorgen we voor een win-win-win: herstel van ecologisch en cultureelhistorisch relevant beheer, productie van een lokale hernieuwbare brandstof, en een bijkomend inkomen voor landbouwers.

Op dinsdag 14 en woensdag 15 februari ondersteunde BOS+ het beheer van enkele houtkanten in Bierbeek, i.s.m. Agrobeheercentrum Eco² en de gemeente Bierbeek. Lokale landbouwers zetten de houtkanten terug tot op de stoof. Deze vorm van beheer wordt hakhoutbeheer genoemd.

Bij hakhoutbeheer worden bomen in relatief korte omlooptijden (2 tot 30 jaar) afgezet tot op - of net boven de grond. Uit de stobbes die overblijven, groeien uit de slapende knoppen onmiddellijk nieuwe scheuten die voor een nieuwe houtkant zorgen. De bomen zijn dus niet verloren maar zullen snel teruggroeien. Hakhoutbeheer is een gangbare beheervorm die geen absolute vernietiging van natuurwaarden hoeft te betekenen, maar zorgt voor nieuw leven in de houtkant. De meeste van onze inheemse boomsoorten verdragen deze beheervorm bovendien zeer goed en lopen vlot weer uit vanuit de stobbes.

Het beheer in Bierbeek wordt uitgevoerd conform een beheerplan dat voorziet dat er iedere 3 tot 15 jaar ingegrepen wordt in elke houtkant. Dergelijk beheer zorgt ervoor dat de ecologische, landschappelijke en cultuurhistorische waarden van de houtkanten bewaard wordt, maar houdt ook rekening met de veiligheid van de weggebruikers en de verwachtingen van landbouwers (voornamelijk doorgang met machines). Bij de werken werd rekening gehouden met de aanwezige natuurwaarden.

Het hout dat geoogst werd, wordt versnipperd en gedroogd. De gedroogde snippers zullen worden gebruikt om het lage-energie gemeentehuis in Bierbeek te verwarmen. Op deze manier zorgt het lokale landschap voor een hernieuwbare brandstof voor de verwarming van een publiek gebouw met een voorbeeldfunctie.

De landbouwers die de werken uitvoeren wonen en werken in de directe omgeving. Door aan hen het beheer uit te besteden werken we met lokale mensen die de streek goed kennen, en werken we mee aan een gediversifieerde landbouw. De landbouwers worden landschapsbouwers.

Meer info 

Dit project komt tot stand met steun van de Provincie Vlaams-Brabant.

« Terug