Dorpslinde van Massemen in de strijd voor de Europese Boom van het Jaar Wedstrijd 2017

Dorpslinde_Massemen.jpgzaterdag 04 februari 2017

Wordt de Dorpslinde van Massemen (gemeente Wetteren) de Europese Boom van het Jaar? Vanaf 1 februari neemt deze Belgische Boom van het Jaar het op tegen 15 andere bomen uit heel Europa. Vorig jaar won Bulgarije met meer dan 72.000 stemmen, en dit jaar zal de competitie nog steviger zijn. De gehele maand februari kan ieder zijn stem uitbrengen, waarbij er dit jaar niet op één maar twee bomen gestemd kan worden. Vanuit Massemen en het team van de Belgische Boom van het Jaar 2016 zouden we hierbij graag een oproep willen doen aan iedereen om zijn of haar stem uit te brengen! Wie weet kan juist die ene stem het verschil maken ...

Stem hier!

De Dorpslinde van Massemen: eeuwenoud maar toch springlevend!

De Dorpslinde van Massemen werd genomineerd voor de Boom van het Jaar Wedstrijd 2016 door de Massemse Benedicte Vispoel, die deze bijzondere boom maar al te graag in de schijnwerpers wil plaatsen voor de Europese wedstrijd:“Ik ben bijzonder fier dat onze linde België mag vertegenwoordigen in een wedstrijd waarin het ecologische en cultureel belang van gemeenschapsbomen centraal staat. Wat de uitslag ook wordt, het is absoluut een eer voor onze linde om in dit indrukwekkend lijstje majestueuze, bijzondere bomen te mogen staan”.

Deze unieke veteraanboom wordt inderdaad gekoesterd in Massemen. Zijn knoestige stammen, zijn holle binnenkant en zijn wollige lenteblaren zijn de stille getuigen van een rijke geschiedenis. Hij kreunde van schrik toen de Massemse kerk in 1645 in lichterlaaie stond, hij vierde feest met de Heren van Massemen toen het dorp een prinsdom werd in 1650 en hij zag hoe de Franskiljons verdreven werden in 1798. Deze linde verspreidt een heerlijk parfum, prijkt op menig schilderij en nog steeds ontluikt er nieuwe liefde onder de bladeren.

Europese Boom van het Jaar Wedstrijd: op naar de volgende overwinning?

De verkiezing van de Europese Boom van het jaar is in 2011 begonnen, als verbreding van de populaire Tsjechische verkiezing van de Boom van het jaar, die in Tsjechië jarenlang door de Stichting Partnerschap wordt georganiseerd. De winnaars van de nationale verkiezingen gaan door naar de finale van de Europese verkiezing, georganiseerd door de Environmental Partnership Association in samenwerking met ELO (European Landowners’ Organization). Jaarlijks nemen tientallen tot honderdduizenden mensen deel aan deze verkiezing en het aantal deelnemende landen is van aanvankelijk 5 naar 16 gegroeid.

De bedoeling van de verkiezing van de Europese Boom van het Jaar is om het publiek op interessante oude bomen te attenderen, die  een belangrijke natuurlijke en culturele rijkdom bezitten, die we horen te waarderen en beschermen. Bij de Europese Boom van het Jaar staat, in tegenstelling tot andere verkiezingen, niet de schoonheid, grootte of leeftijd centraal, maar het verhaal en de relatie met mensen. De wedstrijd zoekt met name bomen die een integraal onderdeel zijn geworden van een bredere gemeenschap.

« Terug