De lelijkheid van het lint

Herman-Van-Den-Boom8.jpg

Herman Van Den Boom - Neighbours

donderdag 19 januari 2017 14:00

Vlaanderen is de kampioen van de lintbebouwing. Steenwegen klinken dorpen aan elkaar vast, steden worden door lintbebouwing uitgebreid tot gigantische bebouwde vlakken, een open landschap zonder huizen in beeld is een uiterst zeldzaam fenomeen in Vlaanderen.

De lelijkheid van het Vlaamse dorpsgezicht is ondertussen befaamd, ook internationaal. Zo lelijk dat het weer mooi, grappig en sympathiek wordt? Misschien wel, maar de prijs is hoog.  Te hoog.

Kunstenaar Herman van den Boom maakte een reeks ‘Neighbours’ over de typisch Belgische halfopen lintbebouwing. Twee huizen die tegen elkaar aan leunen, maar verder radicaal verschillend zijn. (Een bloemlezing.)

De Nederlandse Volkskrant schreef in een recensie over ‘Neighbours’: “Vier gevels, dat hebben de Belgen natuurlijk het liefst, en dergelijke huizen willen ze graag op gepaste afstand in een langgerekt lint aaneenrijgen. Maar als het om welke reden dan ook niet anders kan dan dat je met de buurman een muur deelt, laten ze zich niet knevelen door de signatuur van diens aanpalend onderkomen. (…) Weinigen zullen het mooi vinden. Maar het is wel lekker onvoorspelbaar. Een anarchie zo wijdverbreid dat er een geheel eigen karakter is ontstaan. Laat deze foto's aan iemand zien en de reactie zal zijn: ha, echt België, dit. Daar is geen welstandscommissie aan te pas gekomen. Ziet ge?” Ook de blog Ugly Belgian Houses weet de vinger op de wonde te leggen en brengt het architecturale kunst- en vliegwerk in beeld.

'Al het ‘gruis’ aan verkavelingen, gehuchten, en de lintbebouwing ertussen moet op een termijn van 50 jaar verdwijnen’, zegt Leo Van Broeck, de Vlaamse Bouwmeester. ‘Bovendien zorgen compacte woongebieden voor meer menselijke interactie, nabijheid van voorzieningen, en is het wonen er ronduit plezieriger. Dichtheid – gecombineerd met een goede mix van functies – is ook een manier om mensen opnieuw te leren samenleven, om opnieuw een solidaire gemeenschap op te bouwen.’

Vanaf 1'48"

Het probleem is niet nieuw. Al in 1970 was er een reportage op de openbare omroep over de lelijkheid van het land.

Meer weten:

« Terug