Ecuador en het gevecht tegen de mijnbouw - een stapje verder in de goede richting

Shuar.jpgzaterdag 14 januari 2017 03:19

Voor de tweede dag op rij kunnen we goed nieuws melden vanuit Ecuador. Na de afgehouden sluiting van milieuorganisatie Acción ecológica gisteren, zijn er vandaag een hele hoop vrijspraken gebeurd na aanhoudingen in het gebied van de Shuar waar protest is tegen een groots mijnbouwproject

Gisteren konden we al met opluchting melden dat het Ministerie van Milieu besliste om de vraag tot sluiting van milieuorganisatie Acción Ecológica niet in te willigen. En vanavond was er opnieuw goed nieuws met de vrijlating van vijf personen na een rechtzaak in Latacunga. De vijf waren al sinds 16 december 2016 opgepakt tijdens huiszoekingen op verdenking van de moord op een politieagent tijdens de weerstand tegen het mijnbouwproject op 14 december. Het ging over drie leden van de parochiale overheid van Panantza, het dorp waar in augustus 35 personen uit hun huizen gezet werden. Daarnaast werden ook een arbeider van het mijnbedrijf EXSA Italo en een bewoner vrijgelaten, de laatste evenwel onder voorwaarden. Dit toont opnieuw aan dat de beschuldigingen die de overheid tegen hen aanbracht, zoals het bezit van wapens, niet hard gemaakt kon worden en wijzen op slechte intenties om tot een oplossing te komen. 

Helaas blijft de leider van de Shuar gemeenschap, Agustín Wachapá, nog steeds vastgehouden. Maar in elk geval heeft voor deze vijf mensen het recht opnieuw geschiedt en kunnen deze onschuldige burgers opnieuw op vrije voeten hun strijd verder zetten. Want het goede nieuws betekent helaas nog lang niet het einde van dit verhaal.

Meer achtergrondinfo kan je lezen in volgende documenten:

13 januari 2017

Debbie Eraly, Tena, Ecuador

« Terug