#SOSAcciónEcológica – gered!

ECU_AccionEcologica_gered.jpgdonderdag 12 januari 2017 20:50

Een zucht van opluchting slaakte zonet door het Ecuadoraanse middenveld. Acción Ecológica werd vrijgepleit door het ministerie van Milieu. Na het presenteren van het verdedigingsmateriaal gisteren tegen een aanklacht van het ministerie van binnenlandse zaken om de NGO te sluiten, besliste het ministerie van milieu vandaag om deze niet te weerhouden. Een belangrijke overwinning voor de Ecuadoraanse milieu- en mensenrechtenverdedigers.

Acción Ecológica is een van de belangrijkste milieu-activistische NGO’s in Ecuador en vierde in 2016 hun dertigjarige bestaan. Dat ging gepaard met wel meerdere botsingen met de overheid en het is al de tweede keer dat een sluiting dreigde. Volgens de meerderheid van de publieke opinie, maar ook van internationale organisaties en zelfs mensenrechtenspecialisten van de VN was de overheid in z’n ongelijk en gebruikt Acción Ecológica de wetmatige ruimte om de onrechtmatige aanpak van onteigeningen en impact van mijnbouw op het milieu aan te klagen. We zijn blij om te zien dat het ministerie deze redenering gevolgd heeft.

#SOSPuebloShuar blijft helaas wel relevant. In het het zuiden van Ecuador verzet de Shuar gemeenschap zich verder tegen een Chinees mijnbouwproject. De situatie escaleerde er eind december en dat was ook de aanleiding voor de aanklacht tegen Acción Ecológica. Daar schreven we al eerder over.  De huidige situatie biedt nog steeds reden tot ongerustheid. In de bewuste provincie werd gisteren de noodtoestand opnieuw met een maand verlengd, wat het zoeken naar een vreedzame oplossing en dialoog niet ten goede komt. Hopelijk kan een versterkt Acción Ecológica daar mee verandering in brengen.

BOS+ is geen directe betrokken partij maar de situatie was zeer verontrustend voor de hele milieu-, inheemse - en mensenrechtenbeweging in Ecuador. Acción Ecologica is partner  van 11.11.11, die de situatie ook mee op de voet volgde en volgende week een vertegenwoordiger van Acción Ecológica in België ontvangt. Ook op hun site kan je een bericht over de situatie lezen. En een uitgebreid en degelijk artikel dat de hele situatie grondig schetst verscheen vandaag ook op MO* 

Debbie Eraly, Tena, Ecuador, 12/01/2017

« Terug