Vrijwillige koolstofcompensaties: business reports en puffende studenten

ECU_TEL_Mon2016_2maandag 21 november 2016 21:02

De belangrijke COP22 is weer achter de rug, met zoals wel vaker gemengde resultaten*. Maar daarnaast weet iedereen dat er meer dan dat nodig is om een op hol geslagen klimaatverandering tegen te houden. Ook bedrijven spelen hierin een belangrijke rol en BOS+ zet daar dan ook mee op in.

De belangrijke COP22 is weer achter de rug, met zoals wel vaker gemengde resultaten. Maar daarnaast weet iedereen dat er meer dan dat nodig is om een op hol geslagen klimaatverandering tegen te houden. Ook bedrijven spelen hierin een belangrijke rol en BOS+ zet daar dan ook mee op in. BOS+ zorgt niet alleen in Vlaanderen, maar ook in de tropen voor meer bos dat niet alleen dient als koolstofopslagplaats maar ook voor een uitbreiding van de biodiversiteit en met sociale voordelen. Eén van onze grootste herbebossingsprojecten loopt in Noord-Ecuador, sinds 2012. Dit met de steun van Telenet die hierdoor mede verzekeren dat hun bedrijfsvoering vanaf 2015 klimaatneutraal is. Zo een verhaal heeft uiteraard twee zijden. Enerzijds is er de bedrijfsvoering van Telenet. Die zet in de eerste plaats in op het verminderen van de CO2-uitstoot , een voorwaarde van BOS+ om dit soort projecten op te zetten. En anderzijds zorgen ze ervoor dat de resterende uitstoot gecompenseerd wordt. De resultaten voor het jaar 2015 kunnen we in detail lezen in hun duurzaamheidsrapport.

De andere kant van het verhaal zijn uiteraard de boompjes. Die moesten niet alleen geplant worden (dat gebeurde in 2012-2013-2014), maar moeten ook overleven en groeien. Én om te weten hoeveel koolstof die opslaan moet die groei opgemeten worden. Daarvoor werken we al enkele jaren samen met Prof. Hans Verbeeck, Cavelab, UGent. Voor de derde keer gingen ook dit jaar twee studenten voor hun masterthesis metingen doen in de gevarieerde habitats van Ecuador. Zo zorgen ze ervoor dat de groei van een steekproef van de in totaal 500.000 boompjes opgevolgd wordt en dat de modellen voor de berekeningen van koolstofopslag telkens verbeterd worden. Want in de tropen is die informatie voor inheemse soorten niet zomaar voor handen. Daarnaast wordt er ook telkens een vernieuwend onderwerp, gerelateerd aan koolstofopslag, in de natuurlijke bossen in dezelfde regio onder de loep genomen. Dit jaar waren dat de uitdagende lianen.

"De trip naar Ecuador en 8 weken veldcampagne die volgden waren voor mij een fantastisch ervaring! Nog maar net toegekomen en ik was al helemaal overdonderd door de adembenemende natuur die dit land te bieden heeft. Dit zonder nog maar een voet gezet te hebben in de herbebossingsplots of gewandeld te hebben tussen de lianen. De percelen waar we naartoe trokken lagen dan ook op de meest wonderbaarlijke locaties: de natuurlijke bossen in Rio Silanche waar de apen boven in de bomen ons werk bestudeerden, de herbebossingsprojecten in Suamox waar we keer op keer geïnspireerd geraakten door de eigenaar met zijn liefde voor iedere individuele boom of zelf primair bos op 3200 meter hoogte in Apuela. De urenlange klim naar deze laatste locatie was misschien de meest vermoeiende maar ook diegene waar we elkaar en onszelf beter leerden kennen en waaruit mooie vriendschappen zijn ontstaan met onze Ecuadoraanse collega studenten. Ook al liep niet altijd alles van een leien dakje toch kan ik alleen maar vol positieve gevoelens terugkijken naar dit prachtig land waar ik zeker naar terugkeer! Hasta luego Ecuador!". Zo getuigen Camille en Evelien, de twee studenten na hun monitoringcampagne van het Telenetproject in augustus-september 2016.

      

          

« Terug