COP22 | Kunst die inspireert

Skovrydning_Bolivia_km30.jpgmaandag 21 november 2016 14:33

Collega Hilke was voor ons op de COP22 in Marrakech. Op de laatste dag zag ze veel kunst die inspireert om actie te ondernemen.

In de groene zone van de COP was een indrukwekkende en inspirerende tentoonstelling te zien. 'Mind the Earth', van het Danish Architecture Centre, toont de transformaties van de aarde, door beelden van Google Earth te selecteren die inzicht geven in hoe divers, verkrachtig, maar ook hoe kwetsbaar onze planeet is.

Kan houtkap mooi zijn? Van bovenaanzicht creëert het delicate patronen, maar het verhaal erachter is akelig - grote delen van het regenwoud verdwijnen elke dag.

Hieronder: Ontbossing van het regenwoud, Bolivia. Beeld: Kasper Brejnholt Bak, Bron: Google Earth.

Onderstaande foto toont een rurale context in Ethiopië. Bijna overal in Afrika is landbouw afhankelijk van het regenseizoen, dat maakt het continent bijzonder kwetsbaar voor klimaatverandering. Hoge geboortecijfers in combinatie met klimaatverandering verhoogt de uitdaging rond voedselzekerheid voor iedereen, en zijn daardoor gelinkt met de stijgende verstedelijking in Afrika.

Er was nog meer kunst te zien in Marrakech. In heel Marokko werd een fotowedstrijd georganiseerd met de opdracht 'een foto voor mijn planeet'. Hieronder enkele van de inzendingen.

Dit waren de beelden die ons aangrepen. De laureaten van de wedstrijd kan je hier bekijken.

En als uitsmijter: een dinosaurus geknutseld door Marokkaanse kinderen. "Wij, dinosaurussen, hebben ook geen tijd gehad om ons aan te passen."

« Terug