COP22 | Tijd voor actie, jongeren geven het voorbeeld

Marrakech 22donderdag 17 november 2016 14:40

Collega Hilke woonde gisteren het Global Landscapes Forum bij, dat plaatsvond in de marges van de COP22.

De vlag waaronder Marrakech 22 vaart: ACTIE. Niet langer tevreden zijn met engagement, maar de volgende stap zetten en acties ondernemen. Dat was ook de boodschap die uit alle zalen klonk tijdens het Global Landscapes Forum (GLF): "Kom uit uw zetel, doe iets, en doe het vanuit een landschapsbenadering, waarbij je oog hebt voor de mensen, hun ontwikkeling en hun leefomgeving.” Ik denk dat we als BOS+ deze benadering enkel kunnen onderschrijven, en dat we mogen fier zijn dat wij deze geïntegreerde benadering al meer dan 10 jaar toepassen “on the ground”.

De slotspeech kwam van Natalia Cisneros, coördinator van Youth in Landscapes Initiative

“We’re well beyond just talking. I stand here today calling all of us to action.”

"Daphne is een jongere in opleiding. Samen met haar mentor Peace, herstelt ze gedegradeerde rivieroevers in West-Oeganda. Fredy is een jonge Peruaanse bosbouwer. Hij heeft Peruaanse boeren geholpen met het regenereren van percelen. Het Youth in Landscapes Initiative vertegenwoordigt meer dan 18.000 jongeren die werken en studeren in landbouw, bosbouw en agroecologie. Samen verenigen en versterken we mensen tussen 18-35 jaar oud van verschillende achtergronden over heel de wereld, zodat ze een stem hebben en positieve verandering kunnen hebben in onze landschappen en levensonderhoud. Een gemeenschap die bezig is met betekenisvolle en positieve verandering in landschappen.

Ons programma gaat niet alleen over jongeren: het gaat erom mensen smaen te brengen om samen te werken over grenzen, sectoren en generaties heen om een duurzame toekomst te bereiken voor onze globale en lokale landschappen.

Onze wereld verandert snel, op manieren die we nooit hadden kunnen inbeelden. Milieudegradatie, politieke omwentelingen, sociale onrust. En toch, te midden van al deze dingen, zijn het de jongeren die steeds vaker opstaan als stem van hoop en van de toekomst die we ons willen inbeelden. We moeten op het speelveld staan, niet aan de zijlijn.

We zijn het praten voorbij. Ik sta hier vandaag om iedereen op te roepen tot actie.
GLF wil een miljard mensen tegen 2020 verbinden om een betekenisvolle beweging te creëren. Om te verzekeren dat deze beweging van één miljard écht betekenisvol is, moet het verder gaan dan de muren van conferenties en het dagelijks leven van jonge mensen binnenkomen. We hebben een zitje nodig aan de tafel. We worden op dit moment niet beschouwd als een coördinerende partner van het GLF en bijgevolg worden veel beslissingen gemaakt zonder onze input of betrokkenheid. Als we echt samen willen werken om de wereld te veranderen, moet je ons erbij laten. 
Ik ging afsluiten met te zeggen: "Stel je voor wat we kunnen doen als we samenwerken". Maar weet je wat? Er gaat meer nodig zijn dan verbeelding om een miljard mensen te verbinden. Er gaat veel meer nodig zijn dan alleen praten om verandering te veroorzaken in de echte wereld.
Dus, in naam van jongeren in landschappen overal ter wereld, sta ik hier and ik vraag jullie allemaal om ons te vergezellen en actie te ondernemen."

BOS+ sluit zich 100% aan bij deze oproep. We moeten in actie komen. Met onze interventies in noord en zuid spreken wij in het bijzonder jongeren aan. Samen dragen wij ons boompje bij. Red jij mee het bos met ons of word je vrijwilliger?

« Terug