Water in de Sierra

irrigatie_paltas6dinsdag 15 november 2016 20:59

Hitte en droogte. Hoe onherbergzaam kan een bloeiende akker zijn? En toch, in de zuidelijke Sierra van Ecuador groeien zoete mango's en yucca uit de dorre aarde. Water is hier geen banaliteit, maar een levensnoodzakelijk en kostbaar goed. Niet voor niets de inzet van één van de projecten die we in deze regio steunen. Een verslag van enkele dagen op het terrein met onze partner Naturaleza y Cultura Internacional (NCI).

We bevinden ons in Catacocha, een klein stadje omgeven door bergen in de zuidelijke provincie Loja. In deze regio werken we, samen met NCI, al jaren aan een beter waterbeheer via herbebossingsprojecten, bewustmaking en natuurbescherming. Recenter kreeg het project ook een economisch luik; het lokale watercomité wordt er versterkt om de inheemse boomsoort tara (Caesalpina Spinoza) op een duurzame manier te commercialiseren. Deze boom groeit niet alleen vlot en natuurlijk in deze streken, maar produceert ook zaden met nuttige toepassingen in de voedingsindustrie en leerverwerking. Door het promoten van herbebossing met tara, in combinatie met het ondersteunen van de producenten, wordt hier gewerkt aan een betere leefomgeving én een duurzaam inkomen voor de lokale bevolking.

Op het programma vandaag staat de installatie van een irrigatiesysteem voor een toekomstige tara plantage bij Don Victor, één van de socios of leden van de asociación die zich met het aankopen, sorteren en verpakken, en uiteindelijk exporteren van tara peulen uit de streek belast. Op zijn eigen land groeit voorlopig yucca en fruit, maar ook hij ziet in tara een interessante teelt. Door leden als Don Victor hulp te bieden met een irrigatiesysteem voor de tara, kan de asociación haar productie voor de toekomst uitbreiden en verzekeren.

Water haalt Don Victor uit een grote opslagput bovenaan zijn velden, die hij deelt met de buurman. Na het lange droge seizoen staat het waterpeil niet meer al te hoog. En op de regens is het voorlopig nog even wachten; die vallen gewoonlijk tussen januari en maart. Vanuit de put lopen kleinere kanalen naar de verschillende veldjes, en van daaruit wordt ook het nieuwe systeem aangelegd. Zo'n 40 op 50 meter land werd vrijgemaakt, goed voor een 100-tal bomen. De onderlaag zal ingeplant worden met yucca, een mooi voorbeeld van agroforestry waar deze boomsoort zich perfect toe leent. De aanleg van de leidingen is een precisiewerk maar Pepe en Lida, de twee promotores van het comité, weten intussen duidelijk wat ze doen. Don Victor, die toch al in de 70 moet zijn, draagt onophoudelijk mango's aan voor de harde werkers. Af en toe duikt een probleem op - een kanaal dat zonder water zit, een knop die afbreekt – maar tegen de namiddag kan het systeem in werking worden gezet. De dorre grond lijkt gulzig te drinken.

Wanneer we terugrijden naar de stad, blijft het woeste, onherbergzame landschap verbazen. Morgen zal het gezelschap nog wat verder de heuvels in trekken, om hetzelfde systeem te installeren bij 2 andere leden. Oorspronkelijk werden er in het project maar 8 installaties gepland, maar intussen liep dat al op tot 12. Water in de Sierra, en het enthousiasme is duidelijk groot. 

Lees meer over dit project op onze projectpagina's: hier en hier 

« Terug