Bomen + landbouw: agroforestry in praktijk

agro.jpgdonderdag 13 oktober 2016 12:07

Bomen zijn niet weg te denken uit ons landschap, meer en meer gaan er stemmen op om bomen op en langs landbouwpercelen te planten. Agroforestry dus, de combinatie van bomen en landbouwgewassen of dieren op eenzelfde stuk land.

De voordelen? De totale productiviteit kan groter zijn dan bij gescheiden teelt dankzij complementair gebruik van licht, water en voedingsstoffen. Bomen kunnen bestuivers en natuurlijke plaagbestrijders met zich meebrengen, waterhuishouding en bodemkwaliteit verbetert, enzovoort. Maar agroforestry brengt ook uitdagingen met zich mee, een goede planning en soortenkeuze is cruciaal om goed van start te gaan.

Vilt TeeVee zette alle argumenten nog eens op een rijtje en bezocht de pioniers in Vlaanderen rond gecombineerde teelt.

Een voorbeeld van agroforestry dat op toenemende interesse kan rekenen is de notenteelt. Een goede planning is ook hier cruciaal, Joost-Pim Balis van het Agrobeheercentrum: ""Een veredelde walnotenboom geeft pas noemenswaardige productie vanaf zijn 10de jaar. De notenproductie neemt gestaag toe en na 20 jaar heb je een productie van 15 kg noten per boom." Onlangs organiseerde het Agrobeheercentrum een excursie naar Nederland rond notenteelt. Op de website vind je een een uitgebreid verslag waar dieper ingegaan wordt op de cultivars, teeltwijze (van aanplant naar onderhoud, oogst en plaagbeheersing), verwerking en vermarkting. 

Meer info vind je bovendien op onze agroforestry-pagina.

« Terug