Leren bij de Zuid-Amerikaanse buren

DGB_tara in Perudinsdag 24 mei 2016 16:36

Telkens opnieuw zien we de kracht die uitgaat van uitwisselingen tussen gelijkaardige organisaties. Dus na twee uitwisselingen in eigen land, ging een groep Ecuadoranen, die de eerste stappen zetten in het commercialiseren van tara (Caesalpinia spinosa), bij de Peruaanse buren op bezoek. Er werden grote ogen getrokken.

Een belangrijk onderdeel van het BOS+project "Duurzaam gebruik van vainillo (Caesalpinia spinosa) in Zuid-Ecuador", gefinancierd door de federale overheid, zijn de uitwisselingen die we organiseren. Aangezien de productie en de commercialisering van vainillo (in Peru tara genaamd) daar al een heel stuk verder staat, kan er heel wat geleerd worden van de buren. Dus staken we met 15 Ecuadoraanse vertegenwoordigers de grens over, doorkruisten de Noord-Peruaanse woestijn en wisselden ervaringen en informatie uit met APT, een coöperatieve die zowel conventionele als biologisch gecertificeerde tara oogst en verkoopt. Er werden vooral grote ogen getrokken bij het kweekprogramma van biologische plaagcontrole die in Peru grote verliezen veroorzaakt. De larven van de gaasvliegen die gekweekt worden, vreten de eitjes en larven van de kwalijke motten en andere schadelijk insecten op en zorgen zo voor een betere opbrengst van de tara zonder het gebruik van schadelijke producten. Ook in de teelt van andere producten, zoals vele fruitsoorten, kunnen deze ingezet worden.

Daarnaast werden snoeischaren en zagen van allerlei caliber bovengehaald om de tarabomen een snoeibeurt te geven, wat de productie verbetert en het oogsten vergemakkelijkt. Bedoeling is om in Ecuador, waar tara grotendeels uit  natuurlijke bossen gehaald wordt, op een zeker percentage van de bomen gelijkaardige maatregelen toe te passen om de oogst te verbeteren.

Toen de cijfers op het bord verschenen was iedereen ook goed wakker: de prijzen die hier voor een kilo tara betaald worden liggen een heel stuk hoger dan wat de tussenhandelaars in Ecuador aanbieden. Er wordt overeen gekomen dat de verschillende Ecuadoraanse groepen die zich in een netwerk zullen verenigen dankzij dit project, dit jaar minimaal 30 ton zullen verkopen aan APT. Het was een interessante trip, die veel kennis en informatie opleverde en de gesprekken gingen levendig verder tijdens de lange busrit weer naar huis.

Meer informatie over dit project vind je op deze pagina

« Terug