TERUGBLIK: 3 JAAR STOEL ZOEKT LIEF

SZL.jpgmaandag 23 mei 2016 16:17

Aan het einde van dit schooljaar sluiten we ook Stoel zoekt lief af. Tijd om even terug te blikken op 3 jaar workshops rond duurzaam houtgebruik.

Met de campagne Stoel zoekt Lief zetten BOS+, Netwerk Bewust Verbruiken en Cojak de voorbije drie jaar meer dan 20.000 mensen op weg naar duurzame houtconsumptie.

Tijdens dit project brachten wij het verhaal van één stoel in beeld. Hij begint zijn tocht als boom in een klein dorp in de tropen.

Nadat de boom wordt omgehakt en verzaagd, wordt hij getransporteerd richting Europa. Het hout komt bij de meubelmaker, die de afgewerkte stoel verkoopt in de winkel, waarna hij zijn dienst bewijst in de Belgische huiskamer. Wie zijn de mensen achter de stoel waarop je iedere dag achteloos gaat zitten? Wat is hun verhaal? Wat zijn hun uitdagingen en kansen?

Om dit verhaal tot bij jongeren te krijgen organiseerden we workshops op scholen en bij jeugdbewegingen. Gedurende drie workshops ontdekten de jongeren de verschillende manieren om duurzaam om te gaan met hout, bouwden ze zelf een stoel, volgden ze de weg die tropisch hout aflegt naar Europa, en leerden ze bosbouwer Luís en de inheemse volkeren uit het Amazonewoud kennen. Met tips en tricks, aanmoedigingen en voorbeelden overtuigden we hen om een stapje in de goede richting te zetten: gebruik gecertificeerd hout van bij ons en uit de tropen, doe aan hergebruik en upcycling.

Een belevingsinstallatie werd ontwikkeld, die op toer ging in de Vlaamse kringwinkels. Bezoekers leerden er bij over waar het hout van de stoel vandaan komt, namen er een selfie met onze stoel of verklaarden hem hun liefde.

Maar er gingen ook upcycling-workshops door in de kringwinkels, op Repair Cafés, of bij mensen thuis in de living. Oude paletten of een kapotte stoel werden daar met behulp van een dosis creativiteit omgetoverd tot werkelijke pareltjes!

Aangezien we zeer tevreden terugkijken op dit project, en gezien het succes van de upcycling-workshops voor jongvolwassenen, zullen deze in de toekomst waarschijnlijk blijven bestaan.

Stoel zoekt lief is een project met financiering van Departement internationaal Vlaanderen en de Nationale Loterij.

« Terug