Met afval op je rug door de Leuvense straten

olie op het vuur - JNM Leuvendinsdag 17 mei 2016

Een week lang droegen zeven jongens en meisjes van JNM Leuven hun afval bij zich. Zo proberen ze de mensen om zich heen en voorbijgangers bewuster te maken van hun afvalproductie.

Anke Vandenplas (20 jaar) en Helena Vanrespaille (21 jaar) zijn allebei actief bij Jeugdbond Natuur en Milieu (JNM) Leuven en ze dragen al 24 uur een zak met afval met zich mee. “We houden het zakje twee dagen bij ons en wanneer we afval hebben stoppen we dat er bij in”, vertelt Anke. “We zijn zes dagen geleden met deze actie begonnen en om de twee dagen wordt het zakje overgedragen aan iemand anders.”

Met je afval naar de bibliotheek

Met deze actie wil JNM Leuven mensen wijzen op hun afvalproductie. “Naast de eigenlijke actie filmen we ook onze gebeurtenissen en de reacties van mensen”, vertelt Anke. “In het begin vond ik het ergens wel een stap die ik moest zetten, omdat je op voorhand weet dat mensen wel raar gaan kijken. Maar anderzijds zijn de reacties wel erg positief van zodra je de bedoeling ervan hebt uitgelegd.”

Anke en Helena dragen nu het afval van vijf dagen met zich mee. Wanneer we de zakjes op de weegschaal leggen zien we dat die van Helena 260 gram en die van Anke 530 gram weegt. “Bij mij zit er een kapotte pantoffel in”, verklaart Anke. “Het is wel zo dat wij allemaal wel echt milieubewust proberen te leven, waardoor de zakjes niet zo zwaar zijn.”

Hoewel de meisjes het een leuke actie vinden, merken ze toch op dat het niet altijd even eenvoudig is. “Ik moet straks nog een cadeautje gaan kopen voor een verjaardagsfeestje en dan moet ik met mijn afvalzak door al die winkels gaan”, vertelt Helena. “ Dat is iets waar ik me even over zal moeten zetten.” Ook Anke haalt een praktisch probleem aan. “Ik moest gisteren naar de bibliotheek, maar om daar binnen te geraken moet je door een poortje gaan met een badge. Toen moest ik wel even nadenken over hoe ik dat zou gaan aanpakken.”

Samenwerking met BOS+

Het idee voor deze actie ontstond nadat Helena een berichtje op Facebook zag staan. “Het was een oproep van BOS+ naar jeugdbewegingen toe om deel te nemen aan hun project ‘Olie op het vuur’. Een project waarmee ze jeugdbewegingen willen aansporen om een actie op poten te zetten voor het bosbehoud in het Amazonewoud”, zegt Helena. “Het leek mij een heel leuk project en daarom heb ik na die facebookoproep contact opgenomen met BOS+”

Uiteindelijk heeft de groep JNM’ers twee keer samen gezeten met BOS+ om tot deze actie te komen. “In een eerste sessie kregen we van de vzw achtergrond over de olieontginning in het Amazonewoud en hoe onze omgang met milieu een impact heeft op het leven daar”, vertelt Helena. “Daarna kregen we ook een sessie waarin we door middel van allerlei creatieve opdrachten tot onze actie kwamen. Eerst hadden we het gevoel dat we met die opdrachten nergens zouden uitkomen, maar door steeds creatiever te denken, kwamen we uiteindelijk op een actie die we anders nooit zouden kunnen bedenken”, vult Anke aan.

 © 2016 - StampMedia - Karolien Segers

« Terug