Natuur in het ziekenhuis: Vlaanderen-Nederland 0-1

patient_met_verpleegster_in_groen_crop.jpgmaandag 25 april 2016 16:11

Onze #DokterBos campagne is duidelijk: groen is goed. We zochten uit hoe Nederlandse en Vlaamse zorginstellingen omgaan met deze vaststelling. De kennis in de Vlaamse gezondheidszorg over de voordelen van een groene omgeving is beperkt; budget en risico zijn factoren die een vergroening van de zorg tegenwerken.

Onze #DokterBos campagne is duidelijk: groen is goed. We zochten uit hoe Nederlandse en Vlaamse zorginstellingen omgaan met deze vaststelling. De kennis in de Vlaamse gezondheidszorg over de voordelen van een groene omgeving is beperkt. Budget en risico zijn factoren die een vergroening van de zorg tegenwerken.

Stagiair Jochem Hagoort (Van Hall-Larenstein, Nederland) zocht voor ons uit hoe Nederlandse en Vlaamse zorginstellingen omgaan met groen in therapie en zorg. in Nederland is veel onderzoek gedaan wordt naar de effecten die groen in de gezondheidszorg kan opwekken (bijvoorbeeld http://www.groenegezondeziekenhuizen.nl). Zelfs eenvoudige ingrepen zoals planten in een kamer of een afbeelding van een natuurlijke omgeving op de muur of het plafond verlagen het stressniveau en verbeteren de gemoedstoestand van de patiënten. De pijntolerantie wordt hoger worden zodat er minder behoefte is aan pijnstillers. Dergelijke “healing environments” zorgen ervoor dat de patiënt zich meer op zijn gemak voelt, wat leidt tot een snellere genezing.

Maar ook binnentuinen, groene omgevingsaanleg, of aanliggende groengebieden zijn duidelijk positief voor het genezingsproces én het welbevinden op het werk van de medewerkers.

Vlaanderen - Nederland: 0 - 1

Op basis van interviews in Nederlandse en Vlaamse ziekenhuizen blijkt dat de kennis in de Vlaamse gezondheidszorg over de voordelen van een groene omgeving voor patiënten en medewerkers veel beperkter is dan in Nederland. Er is duidelijk nood aan een betere verspreiding van onderzoeksresultaten en het informeren van de ziekenhuizen over de voordelen van groen binnen de gezondheidszorg.

Naast het gebrek aan kennis, speelt ook het gebrek aan ruimte en budget om echt werk te maken van groene “healing environments”.  Groen wordt ook regelmatig eerder als een last dan als een lust bekeken: planten kunnen een risico-factor zijn (allergieën, bron van schimmels, patiënten of bezoekers die van de planten snoepen, …).  

« Terug