Mensen met een sterker sociaal netwerk zijn gezonder

groen in de stadwoensdag 06 april 2016 13:40

De afgelopen twintig jaar is veel onderzoek gedaan naar het verband tussen sociale relaties en gezondheid en levensduur, maar er blijven nog grote gaten zitten in onze kennis hierover. Er zijn causale verbanden aangetoond tussen sociale relaties en sterfte, maar hoe dat werkt en hoe lang de effecten doorwerken, was nog onduidelijk. Professor Yang en haar team hebben een grootschalig onderzoek gedaan naar sociale integratie, sociale steun en sociale afkomst langs de ene kant en objectief gemeten biomarkers voor fysiekegezondheid (met name C-reatief proteïne, bloeddruk, tailleomtrek en BMI) langs de andere kant. Ze deden dat in verschillende levensfasen.

Ze vonden dat een hogere mate van sociale integratie geassocieerd is met een lager risico op vlak van fysieke gezondheid. Omgekeerd heeft een gebrek aan sociale connecties een sterk negeatief effect tijdens bepaalde specifieke levensstadia. Bijvoorbeeld, sociale isolatie heeft een even belangrijke invloed op het krijgen van ontstekingen als fysieke inactiviteit tijdens de adolescentie, en het effect van sociale isolatie op de bloeddruk is groter dan de klinische risicofactoren zoals diabetes op oudere leeftijd.

De resultaten van een studie die in 2010 verscheen zijn nog frapanter. Toen vonden onderzoekers dat een sociaal netwerk het risico op vroegtijdige sterfte met 50% verlaagt. Dat betekent, cru uitgedrukt: eenzaamheid is even slecht als roken.

De oplossing

Wat heeft dat nu met bomen te maken? Meer dan je denkt. De effecten van bomen en groen op onze mentale en fysieke gezondheid worden stilaan duidelijk. Groene buurten zijn onder meer beter voor het gemeenschapsgevoel. De bewoners hun gemoed wordt positief beïnvloed, er ontstaat een gevoel van trots en er zijn minder misdrijven in buurten met meer bomen. Mensen gaan vaker naar buiten, wandelen en joggen meer. Kinderen spelen meer buiten en volwassenen hebben meer contact met hun buren.

Als je beide bevindingen bij elkaar brengt, is het duidelijk hoe we kunnen beginnen aan een oplossing te werken. Mensen met een sterker sociaal netwerk zijn gezonder. Een groene omgeving verhoogt de sociale cohesie. Dus: meer groen = meer gezondheid.

Bronnen

« Terug