Riskante speeltuinen zorgen voor gezonde kinderen

o-RICHMOND-ADVENTURE-PARK-570.jpgdonderdag 24 maart 2016 13:06

Het gevaar schuilt in vele hoeken in de Terra Nova Adventure Play Environment in Richmond, B.C.

De "million dollar playground" in een achterwijjk van Vancouver heeft een 10-meter-hoge boomhut, een slingerende schuifaf en kabelbanen van wel 35 meter lang.

Er zijn tal van manieren waarop kinderen er kunnen vallen en zich pijn kunnen doen. Een naburige gemeente vindt dat zo'n goed idee dat ze het voorbeeld van Richmond willen volgen.

De gemeente Delta wil zijn Annieville speeltuin herinrichten met riskantere speeltuigen, nadat een gezondheidsexpert de gemeenteraad vertelde dat kinderen die veilig spelen als ze jong zijn in hun verder leven meer tekens van depressie en angst tonen.

Het doel is om "een generatie kinderen op te voeden die zich comfortabel voelen met nieuwe dingen proberen, creatief zijn en er vrede mee hebben dat ze falen", zegt UCB professor Mariana Brussoni.

Risico's nemen is goed voor de ontwikkeling

Met risico's omgaan leert kinderen hoe ze "zichzelf moeten beschermen in uitdagende omgevingen", volgens professor Joe Frost van de University of Texas.

"Het idee dat kinderen op een manier beschermd moeten worden van alle risico's op verwondingen is een vaak voorkomende misvatting bij ouders", schreef hij in een paper in 2006.

Frost zegt dat wanneer kinderen beperkt worden in het buiten spelen, dat hen in hun latere leven kan schaden (in een interview met Journal of Play twee jaar later).

"Ze worden beperkt in hun fysieke paraatheid, hun gezondheid lijdt eronder, het beperkt hun leervermogen en het vermogen om om te gaan met trauma's", zei de professor.

"Onderzoek wijst uit dat wanneer kinderen meedoen met vrije, spontane buitenspelletjes, ze bekwamer zijn om zich aan te passen aan hun cultuur, aan de samenleving en aan de wereld. Ze ontwikkelen fijne en grove motorische vaardigheden. Ze leren onderhandelen en problemen oplossen. Ze oefenen hun verbeelding."

In Richmond prijzen veel ouders en kinderen het Terra Nova park zijn unieke (en ietwat riskante) ontwerp.

"Op het einde van de dag kan je je kinderen nooit beschermen tegen alles dat hen zou kunnen overkomen", zegt Levi Higgs, vader van de zevenjarige Lochlan.

"Je moet hen de kans geven om zelf te leren hoe ze met dingen moeten omgaan en om zichzelf bij elkaar te rapen."

Bron: Huffington Post

« Terug