Gezondheid | Sleedoorn

Sleedoornmaandag 14 maart 2016 15:08

Herboriste Lia De Groot neemt vijf boom- en plantensoorten onder de loep en geeft tips om ze op een gezonde manier te gebruiken. De eerste: sleedoorn.

"Nee, zonder onze bossen redden we het niet.
Vraag het aan de bioloog, vraag het aan de dokter, de psychiater. Vraag het aan Sven Nys, of aan Guido Belcanto. Aan de jager, de loper of de kluizenaar, je kind, je grootouders of je buren.
Vraag het aan de vogels in je tuin, of de vlinders die je vrolijk maken en waar je wel graag een vlinderstruik voor plant, maar vergeet dat de larven brandnetels nodig hebben, of bramen of meidoorn.
Veel verzamelen doen we nochtans niet meer in onze bossen. De supermarkten puilen toch uit van het voedsel, en voor elke kwaal is er wel een medicijn.
De kennis van eetbare en medicinale planten, die gedurende vele duizenden jaren gegroeid en is tot een ware encyclopedie, die lijkt overbodig.
En toch hebben we vitaminen en mineralen tekort, en blijkt er niet voor elke kwaal het goeie pilletje te zijn.
Dat verzamelen zit nog wel in onze genen. We gaan op stap, en we willen wat plukken of oprapen. We weten alleen niet zo goed wat, en wat we er mee moeten aanvangen. Zonde toch ?
We moeten ze nu natuurlijk ook niet gaan plunderen, onze bossen, maar je kan gedroogd materiaal kopen bij een betrouwbare leverancier.
Hieronder enkele tips.

Sleedoorn

Even bijten in het vruchtje en je voelt het samentrekkende en uitdrogende effect al. Dat zijn de looistoffen die er in zitten, en die kunnen prima worden ingezet bij ontstoken slijmvliezen.
Bij een ontsteking van het tandvlees of het mondslijmvlies kan je gorgelen met sleedoornsap, of bij lichte maag- of darmwandontsteking kan je het sap drinken.
Ook de blauwe bosbes zit ook vol looistoffen, de gedroogde bessen worden dan weer eerder ingezet bij diarree. Ze gaan ook oedeemvorming bij spataderen tegen, maar daar zorgen dan weer andere stoffen voor.
Sleedoornbessen zijn ook versterkend en energiegevend. In geval van uitputting werken ze traag maar zeker.
Je vindt allerlei hartige en zoete recepten, maar het allerlekkerste ‘medicijn’ is toch wel deze sleedoornlikeur.
Simpel :

  • 1 l jenever
  • doorgeprikte pruimpjes (ongeveer 500g, ze moeten goed onder zitten) 
  • 500 g suiker 
  • 1 kaneelstokje 
  • 1 vanillestokje 
  • 4 kruidnagels
  • een stukje gember 
  • 1 steranijsje

Alle ingrediënten in een pot doen, de mengeling zes weken laten macereren en dan de bessen er uit zeven.

Half oktober een uitstap naar de (Vlaamse) Ardennen, en je hebt makkelijk een voorraadje sleedoorn!"

« Terug