Duurzame cacaoteelt in Oxapampa

dris.jpgdinsdag 02 februari 2016 15:24

In de Peruaanse provincie Oxapampa ligt het gemeenschapsreservaat Yanesha, een woud van meer dan 34.000 ha. BOS+ werkt er in de regio samen met lokale gemeenschappen aan het behoud van het reservaat en duurzame ontwikkeling in de bufferzone. 

Onder leiding van Amarcy, de koepelorganisatie van Yanesha gemeenschappen, willen we komen tot een participatief en inclusief reservaatbeheer. Drie gemeenschappen stellen een “levensplan voor het welzijn van de gemeenschap” op, de leidraad voor het beheer van hun natuurlijke omgeving.

Een van de speerpunten van het plan is een duurzame cacaoteelt. Cacao is een gewas dat in agroforestry-systemen gedijt, de struik groeit dan onder een scherm van bomen. Vijftig cacao-producerende families werden getraind aan de hand van de interactieve methode van de ‘veldschool’, 40 ha aan cacaopercelen (agroforestry) worden nu beheerd volgens duurzame praktijken.

Deze manier van beheer van immense natuurgebieden, die onderhevig staan aan druk van grootmachten en tegelijk een bron zijn van indrukwekkende ontwikkelingskansen, staat nog maar in zijn kinderschoenen. Niettemin zijn we optimistisch dat een waardeketenbenadering van een duurzame teelt een reëel alternatief kan bieden.

Meer weten

« Terug