COP21 | Inheemse leiders over klimaatverandering

inheems1.jpgdonderdag 03 december 2015 11:09

Hilke, onze coördinator van de tropenwerking, is op dit moment in Parijs. Ze woont er thematische conferenties bij, gisteren was er het debat 'De visie van autochtone volkeren om het hoofd te bieden aan klimaatverandering'.

Hilke, onze coördinator van de tropenwerking, is op dit moment in Parijs. Ze woont er thematische conferenties bij, gisteren was er het debat 'De visie van autochtone volkeren om het hoofd te bieden aan klimaatverandering'. Haar verslag:

"Gisteren in de Nelson Mandela-zaal van de side-COP (generations climat) stond een belangrijke conferentie op de agenda met als titel 'la vision del peuples autochtones pour faire face au changement climatique'.

Tijdens de eerste ronde pleitten antropologen en Tom BK Goldtooth, CEO van Indigenous environmental Network, voor meer dan aanpassing aan de klimaatverandering. Ze benadrukken de behoefte is aan een globale verandering, een relatie tussen mens en natuur die getuigt van respect en een langetermijnvisie, zoals de inheemse volkeren ons al zeer lang voordoen.

Ik zou één getuigenis uit Ecuador en één uit Peru even willen citeren omdat ze nauw aansluiten bij ons werkveld:

Ena Santi. Leid(st)er van de vrouwenbeweging van de Kichwa van Sarayaku, Ecuador:
"Wij zijn bezorgd over de effecten van de klimaatverandering in het Amazonewoud: overstromingen, onvoorspelbare regens, vervuiling, het verdwijnen van soorten,...
Nu al zijn er zoveel producten die wij, vrouwen, niet meer kunnen vinden in het bos. We krijgen het moeilijk, want onze regering heeft overeenkomsten getekend met oliebedrijven van verschillende landen. We willen op nationaal en internationaal vlak strijden voor het behoud van pachamama (moeder aarde); we willen de biodiversiteit redden en onze kinderen opvoeden in een biodiverse omgeving .
Ik ben van ver gekomen om hier te praten, ik ben blij dat ik hier als vrouw mijn stem mag laten horen."

Hector Martin Manche. Voorzitter van CECONSEC (Central de Comunidades Nativas de la Selva Central de Peru):
"Onze bossen zijn "leven" voor ons; we halen er eten; het is onze apotheek; we halen er bouwmaterialen; we krijgen er water van,... Wij zijn bondgenoten van de natuur. Wij willen graag deelnemen aan de debatten over bos en klimaat. Wij willen onze bossen beschermen en beheren. Wij zijn verweven met onze bossen en willen er graag van blijven leven. "

In deze reportage zegt Fermin Chimatani: "Ik ben echt bezorgd, we moeten luisteren naar moeder aarde. Dat vragen we al vele jaren, nu is de tijd bijna op en de planeet wordt warmer en warmer."‬ Chimatani is voorzitter van ECA Amarakaeri, een lokale Peruaanse organisatie waarmee BOS+ samenwerkt in het gemeenschapsreservaat Amarakaeri in het kader van het Vlaams Fonds Tropisch Bos. 

« Terug