Plantactie in Zedelgem op zaterdag 19 december

zedelgem.jpgmaandag 23 november 2015 10:45

In het bos van Hoogveld, een nieuw natuurgebied voor Veldegem en omstreken, organiseert BOS+ op 19 december van 10u tot 16u een publieke plantactie waarop iedereen welkom is om bomen te komen planten.

In het bos van Hoogveld, een nieuw natuurgebied voor Veldegem en omstreken, organiseert BOS+ op 19 december van 10u tot 16u een publieke plantactie waarop iedereen welkom is om bomen te komen planten. De opbrengst van de verkoop van onze trendy T-shirts, gulle sponsoring van heel wat Zedelgemse bedrijven en talloze giften worden ingezet om de aanplant van dit stuk nieuw bos mee mogelijk te maken.

De aanplant van dit nieuwe bos gebeurt in samenwerking met de gemeente Zedelgem en Natuurpunt Zedelgem. De ondersteunende bedrijven zijn W-KRACHT NV; Artexis; Marcom bvba; Van Bemmel Machine Import BV; Van Laecke Luc BVBA; Gheeraert transport; Hoogveld vzw; Go2.be bvba; Foto Coudenys; Restaurant Hertog Jan; Dhr. Borloo Cyriac, Advocaat; ARV CONSULT BVBA

Praktisch

  • We starten om 10u en planten de hele dag door tot 16u, je kan doorlopend komen inpikken.
  • Gelieve even in te schrijven onderaan deze pagina, dan weten wij aan hoeveel volk we ons mogen verwachten.
  • De toegang tot het domein bevindt zich ter hoogte van de carpoolparking aan de op- en afrit van de E403 aan de kant van Zedelgem. Vandaar zullen we zorgen voor pijltjes die de weg wijzen.
  • Vergeet uw laarzen en eventueel regenkledij niet! Wij zorgen voor spades en boompjes.
  • Wij voorzien lekker warme soep tussen 12u en 13u.

Achtergrond

Op 21 en 22 november vonden reeds de eerste spadesteken plaats in het Hoogveld. Een talloos opgekomen publiek van de Gezinsbond stak er onder het goedkeurend oog van Natuurpunt Zedelgem, de gemeente Zedelgem en BOS+ toen al meer dan 2300 boompjes in de grond. Er werden reeds drie nieuwe poelen gegraven en Regionaal landschap Houtland en Velt legden een hoogstamboomgaard aan. Een prachtige realisatie, want zeker in de meest bosarme provincie van Vlaanderen is er een enorme nood aan bijkomend toegankelijk bos. Door de aanplant van dit bos in Zedelgem leveren alle partners een bijdrage tot de oplossing van een aantal van de grootste maatschappelijke uitdagingen van onze tijd. Bomen halen fijn stof en koolstof uit de lucht. Bossen zijn hotspots van biodiversiteit, en produceren hout, zonder twijfel de meest alomtegenwoordige duurzame grondstof waar ieder van ons elke dag mee in aanraking komt. Van de fruitbomen uit de nieuwe boomgaard wordt het de komende jaren ongetwijfeld goed appels en peren eten.

In warme zomers brengen bossen ons broodnodige verkoeling. Niet alleen omwille van de schaduw, maar ook en vooral omdat bomen door hun ademhaling energie aan de lucht onttrekken en vocht afgeven. Dat verklaart de weldadige koelte die we beleven als we op een warme zomerdag het bos inwandelen. Goed meegenomen dus in het vooruitzicht van de klimaatopwarming. En een toegankelijk bos wordt op korte termijn vaak een echte trekpleister om te ontspannen, te wandelen, te sporten, te mijmeren met uitzicht op het groen... De weldadige effecten van zo een stukje groen voor onze mentale gezondheid zijn aantoonbaar.

De Zedelgemse bedrijven bewijzen dat ze heel goed op de hoogte zijn van die voordelen, en ze nemen dan ook massaal hun maatschappelijke rol op. De initiatiefnemers: "Deze actie, waarbij Zedelgemse bedrijven bossen helpen aanplanten op gronden aangekocht door de gemeente is cool, letterlijk en figuurlijk. Bedrijven leveren op die manier, samen met de overheid en met natuur- en middenveldorganisaties, belangrijke zogenaamde ecosysteemdiensten. Samen realiseren we een mooi en toegankelijk bos en zorgen we voor een gezondere en mooiere leefomgeving voor de Zedelgemnaar."

In het nieuwe bos worden voornamelijk zomereik, winterlinde en lijsterbes geplant. Daarnaast zal je er ook nog groepjes haagbeuk en hazelaar tegenkomen en een hele rist andere struiksoorten die in de onderetage worden geplant. Er wordt zoveel als mogelijk gebruik gemaakt van zogenaamd "autochtoon plantsoen", dat zijn bomen en struiken die afstammen van bomen van hier, waardoor ze perfect zijn aangepast aan onze groeiomstandigheden. Omdat we ook rekenen op spontane bosontwikkeling wordt er maar 50% aangeplant, de rest laten we natuurlijk verbossen.

« Terug