11.11.11 | Sociale bescherming voor iedereen

11.11.11 (2).jpgdonderdag 29 oktober 2015 09:58

De campagne van 11.11.11 draait dit jaar om sociale bescherming. Terecht, want: nooit met pensoen kunnen, de dokter niet kunnen betalen, geen inkomsten meer hebben wanneer je je job verliest.

De campagne van 11.11.11 draait dit jaar om sociale bescherming. Terecht, want: nooit met pensoen kunnen, de dokter niet kunnen betalen, geen inkomsten meer hebben wanneer je je job verliest. Voor 5 miljard mensen op deze wereld is dit de harde realiteit. Zij kunnen onvoldoende terugvallen op sociale bescherming.

Dahmane Traore, (c) 11.11.11/Tim DirvenIedereen heeft recht op gezondheidszorg, een leefbaar inkomen en een waardige uitkering als het tegenzit. Dat is zo vastgelegd in verschillende internationale verdragen, conventies en aanbevelingen. Maar al te vaak blijven die afspraken dode letter. De kans dat je het in je leven zonder sociale bescherming moet stellen, hangt in veel gevallen af van het land waar je woont, of je op het platteland of in de stad woont, je ouders rijk of arm zijn en of je een jongen of een meisje bent. Dat is fundamenteel onrechtvaardig en ongelijk.

                                                                                                            (1)

Daarom voeren 11.11.11, en 19 andere partners (ngo's, vakbonden en ziekenfondsen), campagne voor een goede sociale bescherming wereldwijd. Dat is nodig, want bij de minste tegenslag komen miljarden mensen in levensgrote problemen.                                                                                               

Op de fotot zie je Dahmane Traore uit Mali. Hij graaft waterputten. Met een houweel. Dat doet hij al 43 jaar. Dahmane is intussen 68 jaar oud. Voor elke put die hij graaft krijgt hij een kleine vergoeding, maar hij kan niet rekenen op een maandelijks inkomen. "Tijdens het droge seizoen kom ik net rond en kan ik mijn familie te eten geven, maar tijdens het regenseizoen wordt het al een pak moeilijker."                                                                                                         

"Ik blijf werken," zegt hij. "Tot ik niet meer kan. Een pensioen, zeg je? Ik zou niet weten wat dat is. Ik heb een gezin en een grote familie die ik moet onderhouden, daarom moet ik blijven werken."

11.11.11 supportert dit jaar dus voor een goede sociale bescherming overal ter wereld. Hoe meer supporters, hoe hoger de druk op onze politici om echt iets te veranderen.

Mee supporteren is eenvoudig. Dos je uit als supporter en kleef pleisters op je wangen, lichaam en kledij. Trek een foto van jezelf of met een hele groep mensen en upload hem op www.socialebescherming.be. Met al jullie foto's trekken we in december naar onze politici.

Van 6 tot 15 november is er de nationale actieweek. Veel gemeenten en clubs organiseren een activiteit ten voordele van 11.11.11. Van sportuurtjes tot heerlijke ontbijten, van rommelmarkten tot quizzen. Je vindt ze allemaal op de website.

BOS+ is lid van 11.11.11.

(1) Foto: Dahmane Traore, (c) 11.11.11/Tim Dirven

« Terug