Een snel overzicht van de Essers-ophef

duprez.jpgvrijdag 18 september 2015 09:30

Het Essers-dossier doet veel stof opwaaien. Ben je nog mee? Dit gebeurde er de afgelopen dagen.

Het Essers-dossier doet veel stof opwaaien. Ben je nog mee? Dit gebeurde er de afgelopen dagen.

Op 15 september publiceerde Wouter Deprez op zijn Facebookpagina een protest tegen de geplande ontbossing van 11 hectare bos in Genk door het bedrijf Essers. Het gebied maakt deel uit van Natura 2000, een Europees netwerk dat de waardevolste natuurgebieden beschermt. Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) ziet echter geen graten in de plannen van Essers. "Limburg mag geen Bokrijk worden", stelde ze. Maar Wouter Deprez stelt terecht vast dat er alternatieven zijn: "Er liggen in Genk 180 hectare onmiddellijk beschikbare bedrijfsgronden. En als de overheid Essers toch per se met eigen hand wil helpen: in januari krijgt het Vlaams gewest de 140 hectare bedrijfsgrond van Ford Genk in handen voor 1 symbolische euro." Het is dus perfect mogelijk om de economische ontwikkeling van de regio te garanderen én de natuur te vrijwaren.

Essers was twee jaar geleden trouwens ook al verantwoordelijk voor de kap van het eeuwenoude en waardevolle Ferrarisbos in Wilrijk. Het terrein ligt tot op vandaag braak. (Lees hier onze open brief ivm Ferraris van september 2013).

De oproep van Wouter kreeg gehoor en werd door bijna 15.000 mensen gedeeld. De burgemeester van Genk bood een doekje voor het bloeden aan: "We zullen een ander natuurgebied uitbreiden", zei hij in De Morgen. Maar dit is slechts een magere troost: compensatie komt er sowieso, dat is immers wettelijk verplicht wanneer je ontbost. Bovendien kan je dit verlies aan topnatuur natuurlijk niet écht compenseren door elders een verzameling boompjes in de grond te duwen. Het duurt decennia of zelfs eeuwen vooraleer je de waarde van een bestaand, waardevol bos weer kan evenaren.

Ondertussen stuurden BOS+, Natuurpunt en Bond Beter Leefmilieu een open brief aan de Vlaamse Regering om te vragen om het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) van het Essers-dossier opnieuw te overwegen. 

Deprez kruipt opnieuw in zijn pen, hij legt een paar cruciale fouten bloot die in dit dossier en in dat van 2009 gemaakt werden. De publieke verontwaardiging groeit en dus mag minister Schauvliege het gaan uitleggen in Terzake. Over komiek Wouter Deprez die de voorbije dagen protesteerde tegen dit dossier: "Hij vertelt het verhaal niet correct." Op de vraag welke incorrecte informatie hij dan wel niet verspreidt, blijftt Schauvliege het antwoord schuldig. Over de noodzaak om die uitbreiding absoluut op die locatie, ten koste van dat bos te doen: "Het is een bedrijf dat watergebonden is, dat is ook aan het water. Er waren weinig andere opties dan dat." Oeps. De locatie ligt helemaal niet in de buurt van water en watergebonden kan je Essers moeilijk noemen. 

Ook Wouter Deprez keek raar op vanuit zijn zetel. "Water zien waar er geen is, gebeurt meestal in de woestijn. Het heet "fata morgana" en het is een hallucinatie", schrijft Deprez. "Joke, als de hallucinatie voorbij is, moet je het enige doen wat je nog kunt doen. Je moet met de ministerraad deze bestemmingswijziging afkeuren."

De woordvoerder van de minster zette het 'foutje' recht: het was een lapsus, Essers is geen "watergebonden bedrijf" maar wel een "niet-watergebonden bedrijf". Maar dan kunnen ze toch gerust terecht op een ander bedrijventerrein?

Ook vanuit juridische hoek kwam er verduidelijking, Hendrik Schoukens schreef een opiniestuk over het dossier: "Minister Schauvliege en de provincie Limburg zien geen graten in ontbossing om een bedrijf in Genk te laten uitbreiden. Maar het bedrijf interpreteert de procedures erg soepel om strenge normen te omzeilen in het nadeel van de natuur."

Er rest de Vlaamse overheid maar één correcte uitweg in dit dossier, en dat is wat nu voorligt van tafel vegen, terugkeren naar de studeertafel, en de alternatieve mogelijkheden deze keer ook écht bestuderen.

 

« Terug