Overgewicht bij kinderen 18% lager in groene buurten

banner3.jpgvrijdag 21 augustus 2015 15:25

Bijna de helft van de Belgen kampt met overgewicht, zo kopte Knack nog een jaar geleden. Zorgwekkend, nochtans zijn er simpele oplossingen.

Bijna de helft van de Belgen kampt met overgewicht, zo kopte Knack nog een jaar geleden. Bij kinderen ligt dat aantal gelukkig lager – 15 tot 25% van 11- tot 15-jarige jongens en meisjes is te dik, maar de cijfers blijven zorgwekkend. Nochtans zijn er simpele oplossingen.

Overgewicht en obesitas kunnen ernstige gezondheidsrisico’s tot gevolg hebben. Problematisch is ook dat de meerderheid van jongeren met overgewicht als volwassene met hetzelfde probleem te kampen hebben. Er moeten dus veranderingen komen in de voedings- en bewegingsgewoonten. Voor kinderen hoef je het niet ver te zoeken: zorg ervoor dat ze kunnen spelen.

De leefomgeving kan er immers voor zorgen dat de keuze voor een gezonde levensstijl gemakkelijker wordt. De aanwezigheid van groen is zo’n stimulans. Parken en andere veilige en aantrekkelijke natuurlijke speelplekken dagen het kind uit om meer te bewegen en gevarieerder te spelen, zo blijkt uit de factsheet Jeugd, Natuur, Gezondheid. Vooral jonge kinderen, tot 12 jaar, hebben voor hun beweging baat bij speelgroen dichtbij huis. Bij jongens is meer buiten spelen gerelateerd aan een lagere kans op overgewicht, bij meisjes is deze relatie minder duidelijk.

“In Nederlandse postcodegebieden met een minimale hoeveelheid van tenminste 5 hectare aan groene gebieden zoals parken, bossen en natuurgebieden, ligt het percentage kinderen met overgewicht ongeveer 18% lager dan in niet-groene postcodegebieden.” Dat blijkt uit een onderzoek van Vreke et al uit 2006. Een ook Amerikaanse kinderen van 9-10 jaar hebben minder kans om op hun 18e jaar overgewicht te hebben naarmate er meer parkgebied in een straal van 500 meter rond hun woning aanwezig is.

De groennorm van 75 vierkante meter openbaar groen per woning binnen de 500 meter blijkt cruciaal. Kinderen spenderen dan meer dan 10% meer tijd buiten dan leeftijdsgenoten in groenarme gebieden. Het is aan de steden en gemeenten om voor voldoende openbaar groen te zorgen zodat hun kinderen opgroeien tot gezonde burgers.

Bronnen:

Vreke, J., Donders, J.L., Langers, F., Salverda, I.E. & Veeneklaas, F.R., 2006. Potenties van groen! De invloed van groen in en om de stad op overgewicht bij kinderen en op het binden van huishoudens met midden- en hoge inkomens aan de stad. Alterra-rapport 1356. Wageningen: Alterra.

« Terug