Zaten de nazi’s dan toch niet zo goed verscholen?

nazi_verscholen.jpgmaandag 30 maart 2015 14:08

De nazi's hadden tijdens de oorlog een geheim project om schuilplaatsen te bouwen voor hun topleiders voor het geval van een nederlaag. Ze bouwden die op plaatsen die moeilijk toegankelijk waren, maar werden uiteindelijk nooit gebruikt. BOS+ ging even na waar die 'onherbergzame jungle' dan wel lag...

De Standaard (23/03/2015) berichtte onlangs dat Argentijnse archeologen een vermoedelijke nazischuilplaats ontdekt hadden in 'het midden van de Argentijnse jungle' bij de grens met Paraguay. De nazi's hadden tijdens de oorlog een geheim project om schuilplaatsen te bouwen voor hun topleiders voor het geval van een nederlaag. Ze bouwden die op plaatsen die moeilijk toegankelijk waren, maar werden uiteindelijk nooit gebruikt. BOS+ ging even na waar die 'onherbergzame jungle' dan wel lag...

Na kort onderzoek, blijkt de "onherbergzame" jungle vandaag de dag niet meer te zijn dan een provinciaal park van een schamele 78 hectare. Het "Teyu Cuare" park, waar men de schuilplaats vond, ligt in de provincie Misiones, in het uiterste noorden van Argentinië.

Misiones is naar Argentijnse normen nog dicht bebost. 'La selva Misionera' maakt deel uit van het Atlantische Woud, een bioom, dat zich tot het midden van de twintigste eeuw uitstrekte over een groot deel van de Braziliaanse kusstrook, het Argentijnse Misiones en Oost-Paraguay. Het was het tweede grootste tropisch woud in Zuid-Amerika. De Unesco gaf een groot deel van het Atlantisch Woud de status van biosfeerreservaat (1993) en werelderfgoed (1999). Volgens Unesco, gaat het om 'een uniek ecosysteem met een uitzonderlijke biologische rijkdom, met alleen al 120 verschillende soorten zoogdieren'.

Vandaag de dag is het woud versnipperd geraakt. In Brazilië en Paraguay werd er massaal ontbost, zo ook (in mindere mate) in Argentinië. Tot het midden van de twintigste eeuw was Misiones bijna volledig bedekt met tropische vegetatie. De provincie was ten tijde van wereldoorlog II nog rijk aan 2.700.000 hectare inheems bos, tegen jaren 1990 verminderde het bosgebied met 44%.

Vandaag blijft er nog slechts 35% van het inheems bos in Misiones over. We vinden de oorspronkelijke vegetatie vooral nog in het uiterste noorden van de provincie, dicht bij de befaamde Iguazú watervallen en aan de oostelijke grens met Brazilië. Rond het "Teyu Cuare" park, is het bos echter verdwenen. Dus, ja, als de Nazi's daar zaten, dan zouden ze indertijd misschien wel goed verstopt zijn. Vandaag zou dat niet meer het geval zijn.

« Terug