Bomen blijven beste 'technologie' tegen klimaatopwarming

vrijdag 20 februari 2015 12:34

Als men spreekt over technologie die klimaatopwarming kan tegengaan, gaat het vaak over nog-niet-bestaande wonderen. Het beste antwoord is minder spectaculair, maar wel mooier, goedkoper en eenvoudiger: bomen planten.

Als men spreekt over technologie die klimaatopwarming kan tegengaan, gaat het vaak over nog-niet-bestaande wonderen: vliegtuigen die chemicaliën in de atmosfeer spuiten of gigantische wolkenkrabbers die koolstofdioxide uit de wolken zuigen, dat soort dingen. Het beste antwoord is minder spectaculair, maar wel mooier, goedkoper en eenvoudiger: bomen planten.

In een nieuw rapport zeggen onderzoekers van Oxford University dat onze beste hoop helemaal niet bij complexe oplossingen hoeft te liggen. In feite zijn het twee zaken waarvan we al weten hoe we het moeten doen: bomen planten en de grond verbeteren.

Beide technieken, zegt het rapport, hebben eigenlijk geen nadelen. Ze zullen hoe dan ook de atmosfeer verbeteren, ze zijn relatief goedkoop en ze dragen geen bijkomende risico's in zich. Specifiek gaat het in het rapport over bosaanplanting op plaatsen waar nog geen bomen staan en over het opwaarderen van de grond door er een laag houtskool in te begraven.
Tussen nu en 2050, bomen en houtskool zijn de meest hoopgevende technologieën die er bestaan om aan geo-engineering te doen.

Het rapport waarschuwt er wel voor dat deze zogenoemde "Negative Emissions Technologies" of NETs enkel gezien mogen worden als een manier om het ergste van de klimaatopwarming af te wenden. NETs mogen zeker niet gezien worden als een deus ex machina die ons plots zal redden van de opwarming van de aarde.

Het is een oplossing die voordehandliggend is, aangezien bosbeheer een van de oudste technieken die mensen gebruikt hebben om hun omgeving vorm te geven. Voor de aankomst van de Europeanen heeft de inheemse bevolking van Amerika vaak gebruik gemaakt van bosbrandtechnieken om de groei van wenselijke planten zoals bosbessen te stimuleren en om ecosystemen te beheren. Britse gemeenschappen hebben lange tijd aan 'strubben' gedaan, een houthaktechniek waardoor bossen vooral uit jongere bomen bestaan.

"Het is duidelijk dat het bereiken van negatieve uitstoot op geen enkele manier gemakkelijker is dan de huidige uitstoot verminderen", staat er. "CO2 te verwijderen op een gelijkaardige hoeveelheid als dat die nu wordt uitgestoten, vereist onvermijdelijk moeite en infrastructuur vergelijkbaar met de globale energie- of landbouwsystemen."

Oorspronkelijk artikel door Robinson Meyer. Geschreven op 9 februari 2015.
Bron: The Atlantic

« Terug