Met BOS+ naar tropische oorden - inleefreis naar Ecuador dit najaar

inleefreis1.jpgmaandag 16 maart 2015 12:16

In 2015 organiseert BOS+ opnieuw een inleefreis voor bosliefhebbers naar de gevarieerde boswereld in het Zuid-Amerikaanse Ecuador.

In 2015 organiseert BOS+ opnieuw een inleefreis voor bosliefhebbers naar de gevarieerde boswereld in het Zuid-Amerikaanse Ecuador.

We bieden een intense reis aan die het Ecuadoraanse bos in al zijn diversiteit en facetten laat voelen, ondergedompeld in de dagelijkse realiteit van de lokale bevolking en de organisaties die we ondersteunen. Een reis voor diegenen die met hun voeten in de vochtige laaglandbossen tot hooggelegen Paramo willen staan aan een tempo waarbij iedereen mee kan.We hebben al een tiental geïnteresseerden maar hopen de laatste plekken nog te kunnen vullen.

Getuigenis van een deelnemer in 2012:

"Ik heb, door mijn werk vroeger als technicus, vele jaren verschillende continenten afgereisd maar er was nog een hiaat: Zuid-Amerika. Met de keuze van Ecuador werden nu al mijn dromen vervuld. Nooit heb ik, op zo een relatief korte periode, zo intens en diep de ziel van een land kunnen beleven. De dampende wildernis van de Oriente en de mistige laaglandbossen langs de flanken van de Andes met zijn Sierras en overal de geweldige fauna en flora. De spontane dorpsgemeenschappen met hun problematiek maar vooral ook hun kleurige en geurige gastvrijheid, hun rituelen en levensvreugde. Ook de mooie natuurparken en bewaarde koloniale steden zijn niet te vergeten."

Wat kan je verwachten?

Mensen die gebeten zijn door bos, natuur, ontwikkelingssamenwerking de kans geven om kennis te maken met de bosrealiteit in een tropisch land. Naast een sterk inhoudelijk programma, ervaren de deelnemers ook de uitdagingen en successen van de lokale bosprojecten en de rijke Ecuadoraanse cultuur. We hopen dat deze ervaring niet alleen bij de deelnemers een diepe indruk nalaat, maar ook daarna op verschillende manieren aan de omgeving (familie, vrienden, vereniging,...) doorgegeven wordt om zo het belang van tropisch bos ook hier in Vlaanderen meer voelbaar te maken.

Voorlopige reisdata

Maandag 5 oktober tem donderdag 22 oktober (18 dagen)

Voorlopig Programmakaart bosreis

Dag 1: Brussel-Quito
Dag 2: Quito-Mindo-Milpe
Dag 3: Mindo (nevelwoud; herbebossing en koolstofopslag)
Dag 4: Mindo – Canande
Dag 5: Canande (subropisch woud; ontbossing, bosdegradatie, bosherstel en bosbehoud; houtindustrie; ecotoerisme)
Dag 6: Canande - Pedro Vicente (ontbossing, bosdegradatie, bosherstel en bosbehoud; agroecologie) - Yungilla
Dag 7: Yungilla (nevelwoud; historisch landschap; gemeenschapstoerisme, alternatieve economische activiteiten; Ecuadoraanse bosgroepen)
Dag 8: Yungilla – Quito (cultuur; nationaal bosbeleid, visie van de mielieubeweging)
Dag 9: Quito – Tena (landschap: van Andes naar Amazone)
Dag 10: Yasuní (tropisch regenwoud; inheemse volkeren; olie-ontginning in de Amazone, biodiversiteit)
Dag 11: Yasuní (tropisch regenwoud; inheemse volkeren; biodiversiteit ; handwerk; jacht)
Dag 12: Yasuní – Baños (tropisch regenwoud; inheemse volkeren; cacao; landschap)
Dag 13: Baños (ontspanning; actieve vulkaan; watervallen; fietsen)
Dag 14: Baños – Cuenca (landschap: terug naar de Andes)
Dag 15: Cuenca (cultuur)
Dag 16: Nationaal Park Cajas (paramo; integraal waterbeheer; biodiversiteit)
Dag 17: Azogues – Guayaquil (landgebruiksplanning; Andesvolkeren; agroecologie)
Dag 18: Guayaquil - Brussel

Er is de mogelijkheid om in te schrijven op een aansluitend programma van 5 dagen in Guayaquil georganiseerd door de Belgische vzw Eslabon Social met een focus op gezondheidszorg, landbouw en programma's voor jongeren. Er wordt ook een bezoek gebracht aan de kustbossen (mangroves).

Deelnemers

Je bezit over een goede fysieke basisconditie en hebt voeling met de thematiek.
Er kunnen maximaal 17 personen mee.

Prijs

€2.500 per persoon
Inbegrepen: internationale vlucht (heen en terug, op voorgestelde data), plaatselijke verplaatsingen met een privé bus (20 personen), gedurende 18 dagen alle accommodatie (meestal in een hotel met basiscomfort in tweepersoonskamers, ook enkele nachten kamperen), 3 maaltijden per dag, nodige materialen, lokale gidsen, begeleiding en vertaling door medewerker van BOS+ met ruime Ecuador ervaring, 3 infomomenten onder begeleiding van BOS+ (2 vooraf en 1 achteraf)
Optioneel: annuleringsverzekering en/of reisbijstandsverzekering tegen groepstarief via Ethias

Meer info

Een uitgebreid verslag van de reis in 2014 vind je hier.

Vraag een uitgebreider programma aan BOS+ (debbie.eraly@bosplus.be) of neem contact op met een deelnemer van 2014 (Sander Van Daele, ook medewerker van BOS+ Vlaanderen, 09/264 90 55, sander.vandaele@bosplus.be).

Interesse

Indien u interesse hebt om mee te gaan, schrijf dan een gemotiveerde mail naar debbie.eraly@bosplus.be voor 25/05/2015.

Definitieve inschrijving

Half juni organiseren we een infomoment voor alle geïnteresseerden met meer uitleg over de reis. Daarna kunnen de geïnteresseerden beslissen of ze effectief mee willen gaan. De inschrijving is definitief na de betaling van een eerste voorschot van €1250 ten laatste 30 juni 2015. Het laatste deel wordt ten laatste in augustus 2015 overgemaakt.

In augustus zullen we een tweede, praktischere, infosessie organiseren om de deelnemers voor te bereiden op de reis.

Niet het juiste moment?

Je hebt wel interesse maar deze periode past je niet? Laat het ons weten en dan houden we je op de hoogte van een volgende editie.

« Terug