Simpele trucs om onze steden koeler te maken

melbourne1.jpgdinsdag 10 februari 2015 12:11

Melbourne (Australië) is aan het verbranden. In de afgelopen jaren hebben de zomertemperaturen gepiekt op 45°C en het kwik zal naar alle waarschijnlijkheid blijven stijgen ten gevolge van de klimaatsverandering. Maar de stad heeft nu een plan om de hitte te verslaan: meer bomen planten.

Melbourne (Australië) is aan het verbranden. In de afgelopen jaren hebben de zomertemperaturen gepiekt op 45°C en het kwik zal naar alle waarschijnlijkheid blijven stijgen ten gevolge van de klimaatsverandering. Maar de stad heeft nu een plan om de hitte te verslaan: meer bomen planten.

CityLab meldt dat in Melbourne de dingen erger moesten worden voordat ze beter konden worden. Sinds midden de jaren '90 wordt Zuidoost-Australië geplaagd met een aanhoudende droogte, een slopend watertekort en een hittegolf die bosbranden aanstak en een aantal warmte-gerelateerde sterfgevallen veroorzaakte.

De stad heeft meer dan andere gebieden geleden als gevolg van het stedelijk warmte-eiland effect (urban heat island effect), waardoor het dichte, betonnen centrum het aanzienlijk warmer krijgt dan de omliggende gebieden. Gebouwen en wegen slaan zonne-energie op in beton, bakstenen en asfalt, en geven de warmte 's nachts weer af, zodat de stad geen nachtelijke verkoeling meer kent. Het immuunsysteem van de stad – de bomen, die schaduw, koelere temperaturen, en schone lucht voorzien – zijn de eerste slachtoffers. Wanneer watervoorraden schaars raakten, sneed de stad het water af en de bomen waren het slachtoffer van de gevolgen.

In Melbourne staan ongeveer 70.000 bomen, maar de stad verwacht 27% van de bomen te verliezen binnen 10 jaar en 44% binnen 20 jaar.

Maak je geen zorgen: In Melbourne hebben ze The Lorax vaak genoeg gelezen om te weten dat er altijd een "tenzij" is. Zo wil de stad 30.000 bomen planten in de centrale zakenwijk om zo de bedekkingsgraad van 22% naar 40% te verhogen tegen 2040. De stad heeft ook een geniaal plan om de bomen water te geven, ook in droge tijden.
Als aanvulling op het enorme boom-beplantingsplan zijn methoden ontwikkeld om de bomen water te geven, ook op droge momenten. Zo'n project, in Darling Street op de oostelijke rand van de centrale stad, werd twee jaar geleden gelanceerd. De straat werd geïdentificeerd als een ideale proeftuin: afhellend, grenzend aan een park, en gelegen binnen het gebied dat geleden heeft onder de droogte.

Het uitgebreidere netwerk om regen op te vangen en op te slaan helpt nu om 25% van de vereiste jaarlijkse watervoorraad te voorzien. Dat is nog maar het begin. "We streven ernaar om 50% van onze behoefte aan water uit niet-drinkbare bronnen te halen in 2030, zelfs tijdens toekomstige droogte. Dit netwerk zal ons voorzien van waterzekerheid in een kosteneffectieve manier."
Dit alles is een onderdeel van het strategisch gevecht tegen de klimaatsverandering dat bekend staat als "Urban Canopy". Als dit plan werkt, denken ze de stad te kunnen afkoelen met zeven graden. Dit is groots. Het idee is zo simpel, dat het ons doet afvragen: "Waarom hebben we dit niet eerder bedacht?"

Wel, hier is een aangename verrassing: veel Amerikaanse steden hebben al plannen of nemen de Urban Canopy-plannen over, zoals Baltimore, Tampa, Portland, Seattle en vele andere. In Baltimore zorgt de toename van de bomen voor de broodnodige schaduw, maar ook voor een betere luchtkwaliteit en een verlaging van het criminaliteitsniveau. En er is meer, onderzoekers uit Yale concludeerden dat de stedelijke bossen betrokkenheid van de gemeenschap en naastenliefde bevorderd.

Dus als het gaat om onze steden te redden van de stedelijke hitte, it's either love 'em or leaf 'em!

Bron: Can Melbourne lower its temperature by 7 degrees?, CityLab; Grist

« Terug