Ruim 1000 hectare extra speelnatuur tijdens de zomer

dinsdag 17 juni 2014 14:16

Tijdens de zomermaanden is de vraag naar speelruimte in natuurgebieden zeer groot. Heel veel kinderen gaan dan op kamp in de Vlaamse natuur. Jeugdorganisaties zijn al langer vragende partij voor meer speelruimte in de buurt van hun kamplocaties. Daarom zal het Agentschap voor Natuur en Bos een groot aantal zomerspeelzones openstellen in juli en augustus.

Naast het permanent aanbod speelzones worden er 135 zomerspeelzones afgebakend, goed voor 1041 ha bos. Dat betekent dat er in de zomer in totaal 650 speelzones beschikbaar zijn in Vlaanderen, goed voor een totale oppervlakte van 3430 ha.

De permanente speelzones en zomerspeelzones kunnen geraadpleegd worden op www.speleninhetgroen.be of via de mobiele website: http://speelweefsel.m.routeyou.com/poi/view.nl. Hier vind je niet enkel de speelzones, maar kan je ook de veiligste en leukste routes van je kampplaats naar de speelzones uitstippelen. Een 20-tal gemeenten hebben op de website ook reeds heel wat extra speelruimte op hun grondgebied in kaart gebracht (sportveldjes, speelterreinen,...).

Op het terrein worden de zomerspeelzones aangeduid met gelijkaardige borden als voor de permanente speelzones. De borden dragen enkel een ander kleurtje: oranje in plaats van groen.

Zomerspeelzones kunnen niet het hele jaar opengesteld worden (bv. omdat tijdens het voorjaar rust nodig is voor broedende vogels), maar tijdens de zomermaanden kan dat wel. In deze periode is de vraag naar speelruimte in de natuur extra groot, want in juli en augustus gaan er zo'n 150.000 Vlaamse kinderen en jongeren op jeugdbewegingskamp.

De zoekactie naar bijkomende zomerspeelzones concentreerde zich in de onmiddellijke omgeving van de kamphuizen: van de bijna 600 officiële kamphuizen heeft nu ongeveer één derde een speelzone binnen een straal van 1 kilometer. Binnen een straal van 3 kilometer hebben 449 van de 586 of drie kwart van de kamphuizen één of meer speelzones. De volgende jaren zal, samen met de jeugdsector, dit aanbod nog verder uitgebouwd worden, met specifieke aandacht voor de samenwerking met lokale besturen en private eigenaars. Belangrijk is dat de speelzones niet lukraak worden aangeduid maar dat rekening gehouden wordt met aspecten van bereikbaarheid, veiligheid en avontuurlijke speelkansen.

« Terug