Straf.Schop.Gebied. | Een elftal

strafschopgebied_elftalgroteafbeelding.jpgdonderdag 12 juni 2014 13:57

De wereldbeker voetbal is deze week van start gegaan. Kende je dit elftal aan weetjes over bos, voetbal en inheemse volkeren al?

De wereldbeker voetbal is deze week van start gegaan. Kende je dit elftal aan weetjes over bos, voetbal en inheemse volkeren al?

 1. Het land dat deelneemt aan de wereldbeker en de kleinste bosoppervlakte heeft, is Algerije; met maar 0,6%. De grootste bosoppervlakte vinden we in Japan met 68,6%/.
 2. Als we naar de bosoppervlakte kijken, eindigt België als derde in groep H, met 22,4%. Korea staat op kop (64,0%), gevolgd door Rusland (49,4%).
 3. Al de landen die meedoen met de wereldbeker zijn samen goed voor meer dan 21 miljoen km² bos of meer dan 2,5 miljard voetbalvelden.1
 4. Brazilië is gek van de bal, en daar zijn de inheemse geen uitzondering op. Zij spelen Xikunahity, een spel dat sterk op voetbal lijkt. Ook tijdens de 12de Inheemse Spelen in Brazilië Bola jaar stond Xikunahity op het programma.
 5. Er word onder andere gevoetbald in Manaus, in de Arena Amazonia. Het stadion ligt in het midden van het regenwoud en is ontworpen in de stijl van een inheemse mand.
 6. Brazilië, het gastland, is de thuis van ongeveer 818.000 inheemsen.2
 7. De wereldbeker in duidelijk niet zonder controverse. In maart 2013 werd een groep inheemse mensen verwijderd uit Aldeia Maracanã, de voormalige site van het museum voor de inheemse volkeren. Er waren plannen om er een parking te bouwen.
 8. 5 stammen in Brazilië tellen minder mensen dan een voetbalploeg.3
 9. Tijdens het filmen van de documentaire "David Beckham into the Unknown" ging de voormalige stervoetballer op bezoek bij de Yanomami stam in Brazilië.
 10. Toen Nixiwaka van de Braziliaanse Yawanawá stam een foto wou laten nemen naast de wereldbeker, moest hij zijn T-shirt verbergen. Daarop stond "Brazil: Stop destroying Indians".4
 11. De kleuren in het officiële logo van de FIFA wereldbeker zijn niet enkel gebruikt vanwege de Braziliaanse vlag. Het groen staat symbool voor de tropen, terwijl het geel de stranden en de stralende zon symboleert.5

Wil jij samen met BOS+ de lokale gemeenschappen een duwtje in de rug geven? Dat kan door een gift te doen:

IBAN: BE57 7330 1918 7135
BIC: KREDBEBB
Mededeling: 'gift BOS+ tropen'

Je kan ook de werking ten voordele van de Vlaamse bossen of specifieke projecten steunen. Ontdek hier waar jij je schouders onder kan zetten.

1 Cijfers van 2011 via http://data.worldbank.org/indicator/AG.LND.FRST.ZS

2 http://www.funai.gov.br/index.php/indios-no-brasil/quem-sao laatste consensus 2010

3 http://www.survivalinternational.org/worldcup

4 http://www.survivalinternational.org/nieuws/10074

5 http://www.fifa.com/worldcup/officialemblem/

« Terug