Straf.Schop.Gebied. | over de mensen in het Amazonewoud

strafschopgebied_amazone.jpgdinsdag 03 juni 2014 13:00

Brazilië telt nog ongeveer 840.000.000 voetbalvelden aan Amazonewoud. De volgende weken kom je in ons dossier 'Straf.Schop.Gebied.' meer te weten over de Amazone, de inheemse volkeren die er leven en de strijd om land die ze voeren.

Het is aftellen naar het wereldkampioenschap voetbal. De etalages kleuren rood en plots wordt iedereen een beetje supporter. Maar naast de 12 voetbalvelden waar de hele wereld naar zal kijken, telt Brazilië nog ongeveer 840.000.000 voetbalvelden aan Amazonewoud. De volgende weken kom je in ons dossier 'Straf.Schop.Gebied.' meer te weten over de Amazone, de inheemse volkeren die er leven en de strijd om land die ze voeren.

Het Amazonewoud is niet alleen een hotspot van biodiversiteit (zowat 1 op 10 planten- en diersoorten op deze planeet leeft in het Amazonewoud), maar het is ook de thuis van bijna 400 inheemse groepen. Het bos levert hen de goederen en diensten nodig zijn om te overleven, zoals water, voedsel en bouwmaterialen, maar is ook onlosmakelijk verbonden met de identiteit en cultuur van de gemeenschappen. Deze gemeenschappen, die het bos vaak aal eeuwen als hun thuis beschouwen, hebben vandaag niet altijd voldoende rechten en zeggenschap over het land waarop ze wonen.

Het behoeft geen betoog dat het regenwoud geconfronteerd wordt met talloze bedreigingen: illegale houtkap, olie- en gasontginningen, mijnbouw, grote infrastructuurwerken zoals wegen en stuwdammen, intensieve monoculturen en subsistentielandbouw, klimaatverandering. En er is een gedeelde verantwoordelijkheid: ons consumptiegedrag zet heel veel druk op de natuurlijke rijkdommen elders ter wereld, voor overheden in het zuiden is het verleidelijk om olie- en gasconcessies te verkopen en hoge economische winsten op te strijken, grote bedrijven gaan hier maar al te graag op in, zonder altijd stil te staan bij de sociale en ecologische gevolgen die ontginning met zich meebrengt, en ook de inwoners zelf kiezen soms voor niet-duurzame opties op zoek naar een beter leven.

algDaarom ondersteunt BOS+ lokale bosgemeenschappen om op een duurzame manier voordelen te halen uit het bos, zodat ze zelf kunnen genieten van de rijkdom die hun leefomgeving hen biedt en kunnen bouwen aan een betere toekomst. Zo willen we samen met lokale partners voor een win-win situatie zorgen: duurzame ontwikkeling van de lokale bevolking én beschermen van de waardevolle regenwouden van het Amazonebekken.

Lees hier de komende maand de artikels in het kader van het dossier 'Straf.Schop.Gebied' of volg ons op Facebook en Twitter.

Wil jij samen met BOS+ de lokale gemeenschappen een duwtje in de rug geven? Dat kan door een gift te doen:

IBAN: BE57 7330 1918 7135
BIC: KREDBEBB
Mededeling: 'gift BOS+ tropen'

Je kan ook de werking ten voordele van de Vlaamse bossen of specifieke projecten steunen. Ontdek hier waar jij je schouders onder kan zetten.

« Terug