Geen nieuwe besparingen op budget ontwikkelingssamenwerking

woensdag 23 oktober 2013 13:37

Op 10 oktober 2013 werd er door een brede coalitie middenveldorganisaties een spoedactie gehouden aan het kabinet van minister van begroting Olivier Chastel. Reden voor de actie is de zoveelste besparing op het budget ontwikkelingssamenwerking.

Op 10 oktober werd er door een brede coalitie middenveldorganisaties een spoedactie gehouden aan het kabinet van minister van begroting Olivier Chastel. Reden voor de actie is de zoveelste besparing op het budget ontwikkelingssamenwerking. Op drie jaar tijd werd al voor 762 miljoen euro in het budget geknipt. De ondertekenaars van de platformtekst, waaronder BOS+, vragen dat de regering ophoudt het budget te bekijken als een variabele kost. "Sinds 2012 wordt ontwikkelingssamenwerking systematisch geraakt door de besparingen.

We lijken wel een evergreen", aldus Bogdan Vanden Berghe, directeur van de koepelorganisatie 11.11.11. "Iedereen moet natuurlijk bijdragen, maar dit is onevenredig aan het worden. Vooral omdat ontwikkelingssamenwerking vaak een zaak is van lange termijn, van werken in zeer moeilijke omstandigheden. Door de constante budgetveranderingen wordt het moeilijker plannen, en daarom minder doeltreffend."

In 2012 en 2013 werd ondertussen al 22% van het budget weggesneden. In 2014 staat de teller nu al op 135 miljoen minder. Boven deze vaststaande besparingen hangt bovendien nog een extra dreiging: een circulaire van minister van Begroting Chastel met de vraag aan de ministeries om alle 'vermijdbare' uitgaven te schrappen vanaf nu tot eind 2013. "Van zo'n circulaire is ontwikkelingssamenwerking eerder al de dupe geworden", alsnog Bogdan Vanden Berghe. "Het budget ontwikkelingssamenwerking heeft nu eenmaal geen effect voor doelstellingen in eigen land. Het zou bijzonder jammer zijn dat we opnieuw tegen dit soort initiatief moeten aankijken als voldongen feit, met bijkomende besparingen als gevolg."

Een zeer brede coalitie van maar liefst 92 middenveldorganisaties (51 Nederlandstalige, 33 Franstalige, 8 federale) ondertekende de platformtekst over de besparing. Niet alleen ngo's, maar ook vakbonden, milieuorganisaties en andere middenveldorganisaties onderschreven de tekst. Het is een sterk gezamenlijk pleidooi geworden om niet te besparen op de rug van de allerarmsten."

Ook BOS+ ijvert mee voor het afzien van besparingen omdat het voor een deel van zijn werking in de tropen afhankelijk is van de budgetten van DGD.

Op de actie waren meer dan 400 mensen aanwezig, een delegatie werd achteraf ontvangen door minister Chastel.

De platformtekst vind je op deze pagina.

« Terug