Een plan voor het bosbehoud, geen lege loods!

vrijdag 20 september 2013 12:52

Samen met ons was u verontwaardigd over het wraakroepende gemak waarmee het waardevolle Ferrarisbos in Wilrijk voor de bijl was gegaan. Een eeuwenoud bos dat tegen de vlakte moest, om plaats te maken voor een lege loods. Onbegrijpelijk. Schandalig. Beschamend.

Beste bosliefhebber,

Net als een (nog steeds groeiende) schare prominenten uit de culturele wereld, en nu reeds bijna 3.500 andere wakkere medeburgers, hebt u de voorbije dagen mee de open brief over het bosbehoud aan de ministers Schauvliege en Muyters ondertekend. Omdat u samen met ons verontwaardigd was over het wraakroepende gemak waarmee het waardevolle Ferrarisbos in Wilrijk voor de bijl was gegaan. Een eeuwenoud bos dat tegen de vlakte moest, om plaats te maken voor een lege loods. Onbegrijpelijk. Schandalig. Beschamend.

Jullie terechte verontwaardiging hierover heeft de voorbije dagen echt wel een verschil gemaakt: tot voor kort leek men het thema vergeten, en het is wel duidelijk dat de massale verontwaardiging over de kap van het Ferrarisbos een aantal mensen uit hun sluimer gerukt heeft. Duizendmaal dank daarvoor.

Maar we zijn er nog niet. Nog lang niet. Er was ons namelijk een plan voor het bosbehoud beloofd. En dat is er nog niet. Er is nu even aandacht voor het bos. Maar de kans is groot dat ook die weer gaat liggen.

Met BOS+ willen we dat niet laten gebeuren. Willen we dat het langverwachte en –beloofde plan voor het bosbehoud er nu eindelijk ook echt komt. En dat het een daadkrachtig, concreet, werkbaar en ambitieus plan wordt. Geen lege loods, zoals het betreurde Ferrarisbos in Wilrijk.

En dus zullen we blijven hameren op dezelfde nagel. Via briefschrijfacties, via perswerk en parlementaire initiatieven, via samenwerkingen met andere organisaties en met zo veel mogelijk wakkere burgers. Tot men zijn beloftes nakomt, tot die oplossing voor het bosbehoud er eindelijk ook echt is.

Ik hoop dat we daarbij ook mogen blijven rekenen op uw steun. Want we hebben u echt wel hard nodig. Alleen staan we nergens, maar als we met velen die terechte eis voor meer en beter bos voor Vlaanderen blijven kracht bijzetten, dan zullen we slagen, daar ben ik van overtuigd.

Blijf dus de open brief promoten bij vrienden en kennissen, via jullie netwerk en sociale media; elke nieuwe ondertekening doet immers telkens opnieuw dat hardnekkige belletje rinkelen bij onze beleidsmakers dat ze het bos en de bomen niet mogen vergeten.

Hier vinden jullie ook de opvolgingsbrief die wij vandaag verstuurd hebben naar onze bevoegde ministers Schauvliege en Muyters, om verder aan te dringen op dat plan. Het is een lange en eerder technische brief, maar we wilden echt wel alle elementen van de problematiek afdekken, én oplossingsgerichte voorstellen aanreiken. Hopelijk doet men er iets mee.

De timing is nú: september 2013 is bijna voorbij; het plan van aanpak was aangekondigd voor deze maand. Aan de horizon doemen de verkiezingen op. De tijd dringt. Het heeft er alle schijn van dat het plan er deze maand nog niet zal zijn, maar we gunnen onze ministers natuurlijk nog even het voordeel van de twijfel. Begin oktober klop ik opnieuw bij u aan. Met een stand van zaken, die hopelijk goed nieuws bevat. En indien niet, met nieuwe voorstellen om tot actie over te gaan.

Tot binnenkort, voor meer en beter bos.

« Terug