Innovatieve leerlingen zamelen geld in voor landbouwers in Ecuador

dinsdag 04 juni 2013 12:12

Het vijfde jaar industriële wetenschappen van GTI Londerzeel ging dit jaar de uitdaging aan om "de boerderij van de toekomst" uit te tekenen. De organisatie Bio-MENS organiseert elk jaar de Jonge Baekeland, een wetenschapswedstrijd voor de derde graad secundair onderwijs. Met het project "Een Londerzeelse autonome hoevewijk" kaapte GTI Londerzeel de hoofdprijs weg. De leerlingen dachten twee autonome hoevewijken uit, waar wonen, landbouw, economie, ecologie, technologie en gezondheid hand in hand kunnen gaan. De boerderijen produceren er 100% lokale energie, materiaal en voeding voor een eco village.

Er ging heel wat denkwerk en onderzoek aan vooraf. 'Is de consument bereid om meer te betalen voor een lokaal geproduceerd product dan voor een industrieel product?', dat was een van de vragen die de leerlingen zich stelden. Ze namen de proef op de som: tijdens de middagpauze werden in de refter lokale producten verkocht. "Het idee om de winst in onze eigen zakken te steken, vonden we onfair en daarom hebben we besloten om het geld weg te schenken", zo zeggen de leerlingen. "We hebben gekozen om het aan BOS+ te schenken, omdat zij mensen helpen die nu al te lijden hebben onder de klimaatcrisis en wij met ons project ook voor een groenere leefwereld staan".

Het geld komt goed van pas in de Ecuadoraanse Andes voor een project rond agro-ecologische landbouw. Concreet geeft het de middelen aan een vrouwengroep in Burgay om een zaadbank van agro-ecologische gewassen op te zetten. Zo moeten ze niet meer elk jaar nieuwe zaden aankopen. Het grootste deel van de opbrengst van de teelt gaat naar gebruik en verkoop, maar een ander deel houden ze opzij voor het volgende jaar.

Bedankt jongens en meisje van GTI Londerzeel!

« Terug