De Boom In brengt kinderen naar het bos

kinderen naar het bos.jpgdinsdag 23 april 2013 11:24

Om de band tussen kinderen en de natuur te versterken en hen opnieuw de weg naar het bos te leren kennen, bouwde basisschool Terbank een wilgenhuttendorp.

Ruim vier op tien kinderen hebben te weinig tijd om buiten te spelen en mogen dat vaak niet van hun ouders. Hierdoor vervreemden kinderen steeds meer van de natuur. Hoewel 3 op 4 kinderen graag meer wil spelen in het bos, doet slechts 1 op 3 kinderen dat effectief. Om de band tussen kinderen en de natuur te versterken en hen opnieuw de weg naar het bos te leren kennen, besloot de basisschool Terbank in Heverlee om samen met de kinderen, ouders en leerkrachten een wilgenhutten dorp te bouwen op de speelplaats als buitenklassen. Deze originele en creatieve activiteit kadert in het educatief project 'De Boom In', een initiatief van Tetra Pak, GoodPlanet en BOS+.

De Boom In biedt educatieve activiteiten aan die leerkrachten kant en klaar kunnen downloaden van de website www.deboomin.eu. De activiteiten volgen de leerdoelen, maar brengen deze op een creatieve manier naar buiten. Want waar kan je beter leren over het bos dan in de natuur zelf?! Het project startte 2 jaar geleden, en heeft sindsdien heel wat test-namiddagen achter de rug. De activiteiten op de website staan ondertussen op punt, en werden reeds door meer dan 4.000 leerkrachten en andere bezoekers bekeken.

Gekoppeld aan het project deden we een kleinschalig onderzoek naar de betrokkenheid van kinderen met het bos. Het blijkt dat kinderen relatief weinig weten over bos, ondanks de jarenlange inspanningen. Kinderen duiden buiten spelen wel nog steeds aan als een van hun favoriete bezigheden, boven computerspelletjes.

Donderdag 19 april 2013 nodigden we de pers uit om de resultaten van ons onderzoek te presenteren. Ondertussen werden de wilgenhutten ingespeeld en terug geblikt op 2 jaar De Boom In.

Bekijk hier de filmpjes die gemaakt werden:

« Terug