Vlaamse en Peruviaanse senioren inspireren kinderen over het belang van bos

DiepeWortels_Peruwoensdag 09 januari 2013 10:52

Het jaar 2012 was het Europese jaar voor intergenerationele solidariteit. BOS+ en FedOS hebben in dit kader een vernieuwend project opgestart: 'Wat diepe wortels vertellen aan jonge knoppen'.

Het jaar 2012 was het Europese jaar voor intergenerationele solidariteit. BOS+ en FedOS hebben in dit kader een vernieuwend project opgestart: 'Wat diepe wortels vertellen aan jonge knoppen'. In dit project staat sensibilisering rond een respectvolle en solidaire houding tegenover bos en natuur centraal.

BOS+ is dé Vlaamse organisatie die zich specifiek inzet voor bosbehoud, beter bos en meer bos in Vlaanderen en de wereld. De Federatie Onafhankelijke Senioren (FedOS) is een onafhankelijke sociaal-culturele koepelorganisatie van seniorenverenigingen. FedOS garandeert enerzijds de autonomie van haar afdelingen en anderzijds biedt ze hen een waaier aan begeleidings- en ondersteuningsactiviteiten.

Tijdens een intensief traject van provinciale sessies zullen Vlaamse ouderen de kans krijgen om te praten over hun (veranderende) band met het bos en de natuur. Wie herinnert zich nog de avontuurlijke namiddagen in het bos? Wie weet nog welke geneeskrachtige eigenschappen de brandnetel bezit? Welke producten halen wij uit het bos? Ouderen komen in contact met elkaar én met hun leeftijdsgenoten uit Peru die door middel van docu-films en verhalen tot leven zullen komen tijdens de verschillende sessies.

Voor het eerst worden de thema's bos en natuur en Noord-Zuid solidariteit op een intergenerationele manier aangebracht. Gebaseerd op de 'bosverhalen' van de ouderen uit het Noorden en het Zuiden zal een voorleesboek verschijnen voor kinderen tussen 7 en 10 jaar. Op die manier komen deze kinderen op een laagdrempelige manier in contact met het bos én met de leefwereld van ouderen. Enkele senioren zullen zich ook engageren om uit het boek voor te lezen in verschillende Vlaamse bibliotheken, wat een rechtstreeks intergenerationeel contactmoment mogelijk maakt.

Bovendien zal een beleidsdocument worden opgesteld waarin BOS+, op basis van de verhalen van senioren uit het Noorden en het Zuiden, aanbevelingen doet naar de overheid toe, zodat ook op beleidsniveau wordt nagedacht over het belang van bos en natuur wereldwijd.

We nodigen u graag uit op één of meerdere van de sessies voor senioren die van start gaan in maart 2013 in de vijf Vlaamse provincies én in Brussel! Deze sessies staan open voor zowel leden van FedOS als niet-leden. Kom gezellig meepraten en kennis opdoen over bos in het dagelijks leven! Een overzicht van de data en locaties van de vertelnamiddagen vindt u hieronder terug. Een eerste filmpje ter inleiding van het project, alsook een reeks afbeeldingen uit Peru, vindt u helemaal onderaan deze pagina terug.

« Terug