Het tweede plantseizoen voor de Telenetbossen in Ecuador

tweedeplantseizoen_foto1.jpgmaandag 10 december 2012 10:11

Het tweede plantseizoen voor het ambitieuze herbebossingsproject met de steun van Telenet is bezig, dat zal zorgen voor meer dan 500 hectare nieuw bos.

Nu het regenseizoen in Noord-Ecuador gestart is, worden er weer volop jonge boompjes aangeplant. Dit is het tweede plantseizoen voor het ambitieuze herbebossingsproject met de steun van Telenet, dat zal zorgen voor meer dan 500 hectare nieuw bos. De lokale organisatie Mindo Cloudforest Foundation doet het effectieve werk op het terrein in samenwerking met de lokale bevolking, BOS+ biedt technische ondersteuning, volgt het project op en coördineert de monitoring en Telenet financiert het project dat past in hun klimaatneutrale strategie.

We bevinden ons voor dit project in de subtropische regio's van Mindo en San Gerónimo en de ariede regio van Mundo Nuevo in het Noorden van Ecuador, ten westen van de Andes. Die eerste is een echte hotspot van biodiversiteit, gerenommeerd voor zijn weelde aan vogelsoorten. Door de veeteelt is er echter de afgelopen decennia veel ontbost en blijven grote oppervlaktes weilanden over die ondertussen ook voor de landbouw nog weinig opleveren. Herbebossen zorgt voor een herstel van de bodem en geeft deze gronden opnieuw waarde, zowel economisch, sociaal als ecologisch.

Vanaf dit plantseizoen wordt er ook aangeplant in de noordelijke provincie Carchi, in Mundo Nuevo, een zeer droog en gedegradeerd gebied. Er zal ook ingezet worden op bewustmaking rond de preventie van branden, een belangrijk aandachtspunt in deze droge streek.

Het project maakt deel uit van de duurzaamheidsstrategie van Telenet. In 2015 wil Telenet een klimaatneutrale bedrijfsvoering kunnen claimen. In eerste instantie neemt Telenet daarvoor interne maatregelen om de CO2-emissies te verminderen, daarnaast opteert Telenet voor een "multi-purpose" herbebossingsproject dat onder andere zal zorgen voor de vrijwillige compensatie van het saldo CO2-emissies en daarnaast ook de bovengenoemde positieve sociale en ecologische impact zal hebben.

Een belangrijk aspect van dit project is dat het voldoet aan twee internationale standaarden voor klimaatprojecten (Verified Carbon Standard en Climate, Community and Biodiversity Alliance) en dat de impact ook effectief gemeten zal worden. Afgelopen zomer vond de eerste monitoringactie plaats in samenwerking met de Universiteit van Cuenca, Ecuador en de universiteit van Gent. Twee studenten gingen ter plaatse en in de loop van volgend jaar zal de baseline informatie voor koolstof beschikbaar zijn.

Lees het volledige inhoudelijke rapport van jaar 1 hier.

      

« Terug