Van Boom tot Evenaar: Minder allergieën in het groen

minder_allergieën.jpgmaandag 10 december 2012 09:49

De lijst is van baten en voordelen die de natuur ons biedt is lang. Bijvoorbeeld: mensen die opgroeien in de natuur hebben minder kans om allergieën te ontwikkelen

We hoeven jullie, bosliefhebbers, uiteraard niet te vertellen hoe lang de lijst is van baten en voordelen die de natuur ons biedt. Recreatie bijvoorbeeld, dat staat zeker en vast ergens bovenaan de lijst. Maar de natuur zuivert ook onze lucht en ons drinkwater, is de bron van onze medicijnenkast, voorziet ons van duurzame grondstoffen en behoedt ons voor stress en depressies. Om er maar enkele te noemen.

Recent hebben Finse onderzoekers echter ook ontdekt dat mensen die opgroeien in de natuur minder kans hebben om allergieën te ontwikkelen. De onderzoekers wilden testen of er wel degelijk een verband is tussen de wereldwijde achteruitgang in biodiversiteit en de toename van chronische inflammatoire aandoeningen en auto-immuunziekten. De verklaring hiervoor zou zijn dat gebieden met een hogere biodiversiteit meer 'positieve' microbes herbergen die ons immuunsysteem bevorderen. Om deze hypothese te staven werden meer dan honderd jongeren in het oosten van Finland onderzocht, sommigen woonden te midden van het groen, anderen in de stad. De wetenschappers ontdekten dat allergieën inderdaad gelinkt zijn aan de biodiversiteitsgraad in de woonomgeving van de onderzochte jongeren. Om het simpel uit te drukken: hoe meer bos en landbouwland rondom hun huis, hoe minder allergieën de jongeren hadden. Of dit resultaat opgeschaald kan worden naar de rest van de wereld, is voorlopig nog een open vraag.

De onderzoekers plaatsen ten slotte hun bevindingen in een realistisch perspectief. Uiteraard kan niet iedereen te midden van de natuur gaan wonen, maar deze studie geeft nog maar eens aan hoe enorm belangrijk de planning van groen in de stad is!

Bron: Science, mei 2012

« Terug