Generous nature: een stukje BOS+ op de Design Week van Milaan
![Filip_Janssens_Lunair_2[1].jpg](/l/en/library/download/urn:uuid:abace6e8-eb60-481c-8a43-ee27b8649347/filip_janssens_lunair_2%5B1%5D.jpg?scaleType=3&width=750&height=550&ext=.jpg)
Een meer duurzame wereld, is die maakbaar? Dat is de vraag die BOS+ twee jaar geleden voorlegde aan de Vlaamse designsector. Het werd de start van Maakbaar, een project dat onderzocht hoe design kan bijdragen aan de transitie naar een duurzame mondiale samenleving. Vandaag ligt dat project mee aan de basis van de tentoonstelling Generous Nature, waarmee sectororganisaties Flanders DC, WBDM en MAD onder de noemer Belgium is Design ons land vertegenwoordigen op de Milan Design Week van 2019.
Wat begon als een voorzichtige vraag aan de sector - “willen jullie mee werken aan de toekomst van duurzaam design in Vlaanderen?” - leidde tot een groot engagement bij ontwerpers en scholen, en een boeiend partnerschap met Flanders DC, de OVAM, het Design Museum Gent en onze Peruviaanse partner AIDER. Samen vroegen we ontwerpers zich te laten inspireren door de natuur om duurzaamheid een centrale plaats te geven in het ontwerp en de realisatie van hun producten.
Sep verboom maakte in co-creatie met de Peruviaanse houtbewerker Arsenio Muñoz Blas een collectie objecten uit gecertificeerd hout
Want we geloofden; ontwerpers spelen voor positieve verandering een sleutelrol. Hun keuzes bij de oorsprong en het gebruik van materialen, hergebruik, productieprocessen en energieverbruik, afval of reststromen zijn cruciaal voor een eerlijke en verantwoorde productie en consumptie. Met hun creativiteit en daadkracht brengen ze de circulaire gedachte in de praktijk. Tien ontwerpers gingen met onze Maakbaar uitdagingen aan de slag. Anderhalf jaar lang werden ze begeleid door BOS+, de projectpartners, én door elkaar bij de ontwikkeling van een duurzame dienst of product; ecologische, economische en sociale aspecten kwamen daarbij aan bod.
Emma Ribbens maakte met Nomadlab een open source kit die veilige speelomgevingen faciliteert voor kinderen in crisissituaties
De resultaten van dit traject worden deze week trots tentoongesteld in Milaan. Ze laten de bezoeker proeven van de ontelbare mogelijkheden van duurzaam design. Onder meer een surfplank uit gerecycleerde en natuurlijke materialen (Philippe Martens), objecten uit gecertificeerd hout (Sep verboom), een pique fleur geïnspireerd op traditioneel Peruviaans vlechtwerk (Roel Vandebeek), een open sourcekit die veilige speelomgevingen faciliteert voor kinderen in crisissituaties (Emma Ribbens), een collectie vazen uit natuurlijk gelooid en geverfd leder (Heleen Sintobin) en stijlvolle lampen uit afgekeurde hout- en marmerresten (Filip Janssens) tonen de kracht en de schoonheid van een Generous Nature.
Filip Jansens presenteert met Lunair een collectie stijlvolle lampen uit afgekeurde hout- en marmerresten
Generous Nature is te bezoeken van 9 tot en met 14 april op de Milan Design Week, Fuorisalone. Daarna reist de tentoonstelling naar het Design Museum Gent, waar ze te bezichtigen is van 16 mei tot en met 29 september.
Deelnemende ontwerpers: Filip Janssens, Philippe Martens, Emma Ribbens, Heleen Sintobin, Sep Verboom, Roel Vandebeek
Partners: BOS+, Design Museum Gent, Flanders DC, OVAM en AIDER Peru. Met steun van de Vlaamse en federale overheid.
Archive > 2019 > April
- 04/30/2019 23:50 - Nu ook in België: meer dan 100 beschermde bomen eisen hun rechten op
- 04/18/2019 09:24 - International Forest Therapy Days in Finland: forests, human health and happier societies
- 04/16/2019 08:05 - Frankrijk keurt de Verklaring van de Rechten van de Boom goed; hebben bomen er voortaan rechten?
- 04/10/2019 15:48 - 7 mei 2019 - Populierenexcursie Vlaamse Ardennen
- 04/08/2019 08:45 - Generous nature: een stukje BOS+ op de Design Week van Milaan
- 04/04/2019 13:26 - “Laat het milieu de milieuproblemen mee helpen oplossen”
- 04/04/2019 08:00 - Hoe bomen ons kalmeren
- 04/03/2019 08:00 - 10 medicijnen waarvan je niet wist dat ze uit het bos komen