Bos Plus Logo
Wat diepe wortels vertellen aan jonge knoppen
Wat diepe wortels vertellen aan jonge knoppen

2012 was het Europese jaar van het actief ouder worden en de solidariteit tussen generaties. Met de start van ons nieuw project 'Wat diepe wortels vertellen aan jonge knoppen' wil BOS+ op dit thema inspelen en op een vernieuwende manier het Noord-Zuid verhaal brengen. De centrale doelstelling van het project is sensibiliseren rond een respectvollere en solidaire houding tegenover bos en natuur.

Tijdens een internsief traject zullen Vlaamse ouderen voeling krijgen met de 'bosverhalen' uit het Zuiden en zelf hun eigen verhalen eraan toevoegen. Andere generaties kunnen dan op hun beurt leren van deze ervaringen, levenswijzen en -wijsheden. Op verschillende manieren zullen ervaringen uitgewisseld worden en zal de wisselwerking tussen Noord en Zuid en tussen jong en oud gestimuleerd worden.

BOS+ werkt voor dit project samen met twee partners: de Federatie van Onafhankelijke Senioren (FedOS) in Vlaanderen en AIDER in Peru. 

 

Mogelijk gemaakt door: 

 leeuwsteunVO-GG

Logo OVL BL 3QLogo Vlaams-Brabant west-vlaanderen-logo-hi-res

logo The body Shoplogo abimo

 

© Dries Segers

eduplaat01Aan de hand van volgende platen (klik op 'MEER') kan u vertellen over de tradities, de dieren, de schoonheid van het regenwoud...en over de bescherming die het regenwoud nodig heeft.

Onder elke foto volgt de beschrijving, en u kan de foto's onderaan in de bijlage downloaden.

Alle foto's werden in Peru getrokken door Dries Segers

De illustraties zijn van de hand van Frieda Van Raevels, en komen uit het boek 'Het verhaal van Mascopiro'.

 

Mascopiro_cover_HiResHet kersverse boek van jeugdauteur Marc de Bel ligt in de rekken: Het verhaal van Mascopiro. Marc de Bel schreef dit boek speciaal voor ons project 'Wat diepe wortels vertellen aan jonge knoppen', en baseerde zich op de verhalen van Peruaanse en Vlaamse senioren over hun veranderende band met het bos.

Wil jij Het verhaal van Mascopiro in je klas, je bibliotheek of op een andere activiteit brengen? Dan kan je gratis een vertelmoment aanvragen. Gedurende een uurtje lezen enthousiaste senioren voor uit het boek, ontdekken de kinderen bijzonderheden in de boskoffer, en delen jong en oud hun bosverhalen. Meer info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op zondag 29 juni werd het boek gelanceerd in het Bulskampveld in Beernem: het werd een mooie dag!

Klik hier voor educatief materiaal!

 

In het kader van dit project organiseert BOS+ in samenwerking met FedOS vertelnamiddagen voor senioren. Tijdens deze bijeenkomsten krijgen Vlaamse senioren de kans om kennis te maken met hun Peruviaanse leeftijdsgenoten via beeldmateriaal en verhalen uit Peru. Er wordt dieper ingegaan op de manier waarop mensen in Peru zich verbonden voelen met het bos en de natuur en welke verschillen er bestaan met België. Ook worden de Vlaamse senioren aangezet om zelf te vertellen over hun (veranderende) band met het bos en de natuur. Hun verhalen zullen de basis vormen van een voorleesboek voor kinderen om op die manier deze doelgroep te sensibiliseren rond het belang van bos en natuur in het dagelijks leven. 

Thema's: Sensibilisering, intergenerationele uitwisseling, multifunctioneel bosgebruik, veranderende band tussen mens en bos, ...

Doelstelling: Kinderen en de generatie van hun grootouders staan meer stil bij de betekenis van het bos (en de natuurlijke omgeving in ruime zin) in het dagelijks leven van vroeger en nu, hier en in het Zuiden, en nemen een respectvollere en solidaire houding aan.

Op 25 november organiseren FedOS vzw en BOS+ het evenement 'BOS-VER-HALEN' in het Vlaams Parlement in Brussel. Tijdens deze dag zullen we het hebben over BOS, dichtbij en VERaf, en ontdekken we VERHALEN van senioren over deze bossen.

De deelnemers krijgen zicht op de situatie van het bos in Vlaanderen en in de rest van de wereld, maken kennis met de vele functies van het bos en gaan ook zelf nadenken over wat zij waarderen in het bos. Op het einde van de dag proberen we de 10 bosgeboden van de Vlaamse senioren samen te stellen.

In het kader van het project 'Wat diepe wortels vertellen aan jonge knoppen' trok BOS+ naar Peru om er te praten met mensen die een directe band hebben met het bos. Ze zijn afhankelijk van het bos voor hun voeding, geneesmiddelen, bouwmaterialen, enzovoort. Het volgende filmpje geeft een beeld van de leefomgeving van deze mensen en de sterke band die zij hebben met het bos en de natuur die hen omringt. Het thema van dit filmpje is 'bos en voeding'. De foto's in de afbeeldingsgalerij geven een beeld van de verschillende regio's in Peru en de mensen die er wonen. 

Overige thematische filmpjes uit Peru:

Vergeet niet om de ondertitels in te schakelen op Youtube!

Ontvang onze nieuwsbrief
Gelieve een geldig e-mailadres in te vullen.