Bos Plus Logo
Wat diepe wortels vertellen aan jonge knoppen
Wat diepe wortels vertellen aan jonge knoppen

Met het project 'Wat diepe wortels vertellen aan jonge knoppen' wil BOS+ op een vernieuwende manier het Noord-Zuid verhaal brengen. De centrale doelstelling van het project is sensibiliseren rond een respectvolle en solidaire houding tegenover bos en natuur

Tijdens een intensief traject kregen Vlaamse senioren voeling met de 'bosverhalen' uit het Zuiden en voegden ze hun eigen verhalen eraan toe. Andere generaties kunnen nu leren van deze levenswijzen en -wijsheden. Op verschillende manieren wordt de wisselwerking tussen Noord en Zuid en tussen jong en oud gestimuleerd.

'Wat diepe wortels vertellen aan jonge knoppen' wordt in 2015 en 2016 verdergezet met financiering van Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD). Vanwege het succes van de voorleessessies van het voorbije schooljaar zullen we hiermee verdergaan. Daarnaast maken we ook een forumtheaterstuk in samenwerking met LABO vzw. We zullen het stuk brengen in scholen en seniorenclubs, waarbij het intergenerationeel publiek mag meespelen.

(c) Dries Segers

eduplaat01Aan de hand van volgende platen (klik op 'MEER') kan u vertellen over de tradities, de dieren, de schoonheid van het regenwoud...en over de bescherming die het regenwoud nodig heeft.

Onder elke foto volgt de beschrijving, en u kan de foto's onderaan in de bijlage downloaden.

Alle foto's werden in Peru getrokken door Dries Segers

De illustraties zijn van de hand van Frieda Van Raevels, en komen uit het boek 'Het verhaal van Mascopiro'.

 

Mascopiro_cover_HiResHet kersverse boek van jeugdauteur Marc de Bel ligt in de rekken: Het verhaal van Mascopiro. Marc de Bel schreef dit boek speciaal voor ons project 'Wat diepe wortels vertellen aan jonge knoppen', en baseerde zich op de verhalen van Peruaanse en Vlaamse senioren over hun veranderende band met het bos.

Wil jij Het verhaal van Mascopiro in je klas, je bibliotheek of op een andere activiteit brengen? Dan kan je gratis een vertelmoment aanvragen. Gedurende een uurtje lezen enthousiaste senioren voor uit het boek, ontdekken de kinderen bijzonderheden in de boskoffer, en delen jong en oud hun bosverhalen. Meer info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op zondag 29 juni werd het boek gelanceerd in het Bulskampveld in Beernem: het werd een mooie dag!

Klik hier voor educatief materiaal!

 

Thema's: Sensibilisering, intergenerationele uitwisseling, multifunctioneel bosgebruik, veranderende band tussen mens en bos, ...

Doelstelling: Kinderen en de generatie van hun grootouders staan meer stil bij de betekenis van het bos (en de natuurlijke omgeving in ruime zin) in het dagelijks leven van vroeger en nu, hier en in het Zuiden, en nemen een respectvollere en solidaire houding aan.

In het kader van het project 'Wat diepe wortels vertellen aan jonge knoppen' trok BOS+ naar Peru om er te praten met mensen die een directe band hebben met het bos. Ze zijn afhankelijk van het bos voor hun voeding, geneesmiddelen, bouwmaterialen, enzovoort. Het volgende filmpje geeft een beeld van de leefomgeving van deze mensen en de sterke band die zij hebben met het bos en de natuur die hen omringt. Het thema van dit filmpje is 'bos en voeding'. De foto's in de afbeeldingsgalerij geven een beeld van de verschillende regio's in Peru en de mensen die er wonen. 

Overige thematische filmpjes uit Peru:

Vergeet niet om de ondertitels in te schakelen op Youtube!

Ontvang onze nieuwsbrief
Gelieve een geldig e-mailadres in te vullen.