Bos Plus Logo
Projecten in Vlaanderen
Projecten in Vlaanderen

Om haar doelstellingen op vlak van bos en natuur waar te maken, werkt BOS+ projectmatig samen met zowel overheden, verenigingen als privé-bedrijven.
De partnerschappen leiden tot een breed scala aan projecten op maat van diverse doelgroepen.

Subcategorieën

TREES from TRAFFIC

TfT - siteMet dit project willen wel kennis opbouwen en sensibiliseren over de potenties van, en de randvoorwaarden voor het aanleggen, beheren en oogsten van houtige biomassa langs bermen van (spoor)wegen en waterlopen.

Hiervoor werken we samen met Krinkels nv, een belangrijke beheerder van dergelijke bermen.

Dit project komt tot stand met steun van het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

 

 

Lees meer...

De schatkist van de Natuur

De schatkist van de Natuur

 Ga met de school mee op schattenjacht!

Met de schatkist van de natuur geraken leerlingen vertrouwd met het concept 'biodiversiteit'. We starten met eenvoudige planten en bijhorende vogel- en diersoorten. Stap voor stap bouwen we onze kennis uit. Een 'schatkaart' toont de biodiversiteit in en rond de school en een heuse schatkist bevat planten en dierenfiches.

Het pakket is gebaseerd op educatief materiaal en praktische activiteiten ontwikkeld door de Royal Botanical Gardens (KEW) in Londen. 

Lees meer...

Week van het Bos

WvhB2015De tweede week van oktober (11 tot 19 oktober) is de feestweek van het bos. Talloze bosliefhebbers, -gidsen, -wachters, gemeenten en verenigingen bieden dan een uitgebreid aanbod aan bosactiviteiten. De Week van het Bos is het sociale instrument bij uitstek om de doelstellingen van het bosbeheer te realiseren. Deze campagne is opgenomen in de eindtermen van het basisonderwijs en zorgt voor dialoog met diverse doelgroepen. De positieve aandacht tijdens de Week van het Bos maakt het bos voor IEDEREEN aantrekkelijk.
BOS+ zet al meer dan dertig jaar zijn schouders onder deze campagne.

Dit jaar maken we er een extra heroïsche editie van. Want al dat moois... dat komt er natuurlijk niet zomaar! Echte natuurhelden zetten zich elke dag in om dit te realiseren! Met de slagzin 'onze natuurhelden staan paraat' willen we met iedereen het bos in trekken. Ben jij uit het goede hout gesneden? Organiseer mee een activiteit tussen 11 en 19 oktober!

Of zie je tussen de bomen het bos niet meer?
Geen probleem: download hier een super-simpel-stappenplan, ontdek welke natuurheld in jou schuilt en welke activiteiten op jouw lijf geschreven zijn.

Eens je activiteit vorm heeft gekregen, neem je nog 2 stappen:

  • stuur een mailtje naar info@weekvanhetbos.be om je in te schrijven.
  • registreer je activiteit op de uitdatabank met als trefwoord 'Week van het Bos'. Raadpleeg de handleiding voor een eenvoudig stappenplan.

Wil je op de hoogte gehouden worden van alle beschikbare campagnemateriaal? Schrijf je in op de Week van het Bos nieuwsbrief.

Een organisatie van het Agentschap voor Natuur en Bos en BOS+
in samenwerking met Natuurpunt en Pasar 

Lees meer...

Olie drijft boven

Olie drijft boven

oliepomp free

Een eigenzinnige theatervoorstelling, een begeleiding op school van een groepje leerlingen, een actie, bedacht en uitgevoerd door leerlingen, en een educatief pakket over olieontginning in het Amazonegebied waarmee leerkrachten uit verschillende vakken mee aan de slag kunnen: dit zijn de belangrijkste elementen van 'Olie drijft boven'.

In het Amazonegebied wordt op grote schaal geboord naar gas en aardolie, met een zware impact op mens en milieu. Onze westerse levensstijl hangt daar mee samen: we zijn immers allemaal, zonder er bij stil te staan, afhankelijk van olie.

BOS+ wil met dit project leerlingen van het 4e tot het 6e jaar secundair onderwijs zelf een positief antwoord op deze problematiek laten bieden. Niet bij de pakken blijven zitten, maar een activiteit op school organiseren die ons in staat stelt om minder aardolie te verbruiken.

Voor dit tweejarige project werkt BOS+ samen met milieuorganisatie GoodPlanet Belgium, theatergezelschap Laika en MOS.

Lees meer...

Ecosportief

ecosportief full 72dpi rgbDe lokale sport in Vlaanderen gaat voor duurzaamheid. Want ook sporten laat sporen na op het milieu en de omgeving.

Elke sportdienst, sportclub, sporter kan zijn of haar ecologische voetafdruk verkleinen en met gerichte acties positief bijdragen aan het milieu. Zodat ook morgen gezond sporten nog mogelijk is.

Samen met organisaties uit sport, milieu en natuur en met steun van de Vlaamse overheid bieden BOS+, Ecolife en ISB instrumenten op maat van de lokale sportsector om duurzaamheid en milieuzorg heel concreet toe te passen.

Volg ons op www.ecosportief.be en kom alles te weten over de ontwikkelde instrumenten en onze pilootprojecten.

 

Lees meer...

Wat diepe wortels vertellen aan jonge knoppen

Wat diepe wortels vertellen aan jonge knoppen

Met het project 'Wat diepe wortels vertellen aan jonge knoppen' wil BOS+ op een vernieuwende manier het Noord-Zuid verhaal brengen. De centrale doelstelling van het project is sensibiliseren rond een respectvolle en solidaire houding tegenover bos en natuur

Tijdens een intensief traject kregen Vlaamse senioren voeling met de 'bosverhalen' uit het Zuiden en voegden ze hun eigen verhalen eraan toe. Andere generaties kunnen nu leren van deze levenswijzen en -wijsheden. Op verschillende manieren wordt de wisselwerking tussen Noord en Zuid en tussen jong en oud gestimuleerd.

Lees meer...

Stoel zoekt Lief

Stoel zoekt Lief

Met de campagne Stoel zoekt Lief zetten wij meer dan 20.000 mensen verspreid over heel Vlaanderen op weg naar duurzame houtconsumptie. Met tips en tricks, met aanmoedigingen en voorbeelden overtuigen we hen om tenminste een kleine stap te zetten in de goede richting: gebruik gecertificeerd hout van bij ons en uit de tropen, recyclage en upcycling.

Naast het brede publiek richt deze positieve en laagdrempelige campagne zich ook op twee specifieke doelgroepen: jongvolwassenen en jongeren tussen 12 en 15 jaar.

Wij brengen het verhaal van één stoel in beeld, en zijn tocht van boom in een klein dorp in de tropen tot stoel in de Vlaamse huiskamer. Wie zijn de mensen achter de stoel waar je iedere dag achteloos op gaat zitten, wat is hun verhaal, wat zijn hun uitdagingen en kansen? Op die manier maken we mensen duidelijk waar dat zo nuttige materiaal hout vandaan komt.

Lees meer...

De Boom In !

De Boom In !

TetraPak wil met het project De Boom In! lagere schoolkinderen in contact brengen met het bos en de natuur in hun omgeving. Projectuitvoerders BOS+ en Green vzw zetten alvast hun beste 'boompje' voor om het bos in de klas te brengen, maar vooral ook de klas in het bos.

Bent u een boseigenaar of leerkracht in een lagere school? Neem dan vlug een kijkje op de website www.deboomin.eu en plan je bosactiviteit!


Lees meer...

Second Life@School

Second Life@School

Een trui gemaakt uit olie? Een GSM die goud bevat? We vergeten wel eens dat onze spullen gemaakt worden met natuurlijke grondstoffen zoals olie, koper of ijzererts. Heel wat van deze grondstoffen komen van ver en raken stilaan uitgeput. Bovendien worden ze ontgonnen met weinig respect voor mens en milieu.

Via Second Life@School maken leerlingen kennis met de wereldwijde grondstoffenproblematiek. Ze gaan ook zelf aan de slag en bedenken creatieve toepassingen.

 

Lees meer...

Kleur het bos van je dromen

Kleur het bos van je dromen

Met financiering van het Vlaams Agentschap voor internationale Samenwerking (VAIS) liep van 2011 tot 2014 Kleur het bos van je dromen. Vlaamse lagere schoolkinderen komen via kunst en cultuur in aanraking met de waarde en diversiteit van de natuurlijke rijkdommen in de tropen, met de verschillende sociale en culturele functies van tropisch bos en het belang van bos voor ontwikkeling in het Zuiden. Tijdens de schooljaren 2012-2013 en 2013-2014 kwam Kleur het bos van je dromen via een MUS-E programma in de Vlaamse scholen.

Met financiering van de provincie Vlaams Brabant gaat dit succesvolle project verder, met een bijkomende bijzondere samenwerking met M - Museum Leuven. Met 3 scholen uit Vlaams-Brabant zal er in het voorjaar van 2015 een traject worden afgelegd waarbij de leerlingen van 4de-6de leerjaar met een oog voor "bos en natuur" gaan kijken naar kunstwerken in M en er samen met hun leerkracht verder gaan over nadenken. Dankzij de ondersteuning door echte kunstenaars van MUS-E gaan ze ook hun eigen artistieke vaardigheden kunnen aanscherpen.

 

Lees meer...

Spring een gat in de lucht want anders kan de aarde je niet houden

Spring een gat in de lucht want anders kan de aarde je niet houden

"Spring een gat in de lucht want anders kan de aarde je niet houden" is een mobiele fototentoonstelling. Ze toont het dagdagelijkse leven van Ecuadoraanse gemeenschappen in een benarde mondiale context van vernietiging van ecosystemen, verlies aan biodiversiteit, klimaatopwarming en armoede.

Steven Heyvaert is de fotograaf.

Ook jij kan de prachtige kaders ontlenen!

De tentoonstelling toont het dagdagelijkse leven van Ecuadoraanse gemeenschappen in een benarde mondiale context van vernietiging van ecosystemen, verlies aan biodiversiteit, klimaatopwarming en armoede. Aan de hand van beelden en citaten wil Groenhart wijzen op: - De noodzaak aan dringende actie met betrekking tot behoud en herstel van onze natuurlijke rijkdommen en - De creativiteit en volharding die slachtoffers van natuurbedreigingen aan de dag leggen om toch een toekomst uit te bouwen.
Lees meer...

Zes miljoen Vlamingen gaan voor 10 Miljoen Bomen!

Zes miljoen Vlamingen gaan voor 10 Miljoen Bomen!

Één miljoen nieuwe bomen, dat was de doelstelling die we in augustus 2008 voorop stelden. Ondertussen, ruim een jaar voor de deadline, hebben we dat miljoen al gehaald. De Vlaming is het bomen planten wel genegen, naast die legendarische baksteen in de maag, groeit gelukkig ook een boompje.

Geen tijd om op onze lauweren te rusten, er is nog steeds veel werk aan de winkel. Dus stellen we onze ambitie bij, we gaan voor 10 miljoen bomen! Vlaanderen de bosarmste regio van Europa? Hopelijk niet lang meer...

www.10miljoenbomen.be

 

10miljoen-RGB

Help Vlaanderen aan meer bomen: per ontvangen euro planten we (of jullie) 1 boom!

  • IBAN: BE57 7310 0909 4935
  • BIC: KREDBEBB
  • Mededeling: 'gift projectnummer 45'

Op de website www.10milljoenbomen.be kom je alles te weten over hoe we het aanpakken.

 
Lees meer...

Film in het Bos

Film in het Bos

Iedere zomer trekt BOS+ samen met de Gezinsbond en tal van lokale partners het bos in voor een heuse Film in het Bostournee. Een speciale belevenis, met de kinderen een film gaan bekijken op een open plek in het bos. Vooral omdat het 's avonds doorgaat: de vogels beginnen hun avondzang, de wind ruist door de bladeren, het wordt stilaan donker, ... Een heerlijke bosbelevenis voor jong en oud, een leuke avond in een uniek levend decor!

Lees meer...

CO2-bossen

CO2-bossen

Sinds 1998 al werkt BOS+ samen met afvalintercommunale Limburg.net om samen nieuwe bossen aan te planten in de provincie Limburg en de gemeente Diest. Limburg.net staat in voor afvalinzameling en -verwerking. Onder andere door bossen aan te planten wil Limburg.net de CO2-uitstoot compenseren die de werking veroorzaakt, de organisatie vervulde op dit gebied een echte pioniersrol. Limburg.net wil ook een voortrekkersrol spelen wat betreft korteomloophout (KOH). Met deze landbouwteelt kan namelijk een koolstofneutrale brandstof geproduceerd worden.

Sinds 1998 werden een 10tal kersverse bossen, goed voor 50 hectare, aangelegd met behulp van talloze helpende handen. De bosuitbreiding gebeurt in consensus met de landbouw- en natuursector. Nadat het bos is aangeplant stellen we een uitgebreid beheerplan op en zoeken we naar een terreinbeherende organisatie om het beheer van het jonge bos over te nemen.

Lees meer...

Agroforestry Lochristi

Agroforestry Lochristi

In 2011 besloten enkele organisaties om samen te gaan werken rond het thema agroforestry. Het consortium agroforestry was geboren. Op woensdag 16 maart 2011 legden we het eerste grootschalige agroforestry demonstratie- en proefperceel in Vlaanderen aan. Op drie akkers met een totale oppervlakte van maar liefst twaalf hectare plantten we bomen aan. Acht hectare houden we in pure landbouwteelt, om de vergelijking te kunnen maken tussen agroforestry en klassieke landbouwteelt.

Uit ervaringen in de ons omringende landen blijkt dat agroforestry, het combineren van landbouwteelten met bomen, tot grote meerwaarde kan leiden, ook op economisch vlak. De inbreng van de wetenschappelijke partners garandeert bovendien dat de percelen op wetenschappelijk onderbouwde wijze werden aangelegd, beheerd en gemonitord. In de toekomst willen de initiatiefnemers de Vlaamse landbouwsector met dit pilootproject warm maken voor deze veelbelovende landgebruiksvorm en expertise opbouwen inzake de materie.

De verzamelde kennis over agroforestry vind je ook in het kenniscentrum.

Het consortium agroforestry bestaat uit BOS+, Universiteit Gent, Inagro, Hogeschool Gent, het Instituut voor Landbouw- en Visserij-onderzoek (ILVO), de Bodemkundige Dienst van België (BDB) en Groep Mouton.

Lees meer...

Structuurvisie Meerdaalwoud, Heverleebos, Zuidelijke Dijlevallei

Structuurvisie Meerdaalwoud, Heverleebos, Zuidelijke Dijlevallei

De beheercommissie voor Meerdaalwoud, Heverleebos en Dijlevallei gaat haar werkingsgebied aanzienlijk uitbreiden tot een gebied dat raakt aan het Zoniënwoud en dat meerdere gemeenten omvat. Binnen dit werkingsgebied moeten functievervullingen en verbindingen gerealiseerd worden en moet een verbindingsstrategie naar het Zoniënwoud worden opgemaakt.

Deze studie, uitgevoerd in een samenwerking tussen SumResarch en BOS+ en in opdracht van het Agentschap voor Natuur en Bos, werkt enerzijds een nieuwe generatie structuurvisie voor het werkingsgebied uit. Anderzijds moet de studie leiden tot een samenwerkingsverband dat is geschoeid op de nieuwe lokale en regionale administratieve context.

Uiteindelijk moet dit resulteren in versterkte en complementaire recreatieve en natuurlijke netwerken in het werkingsgebied, zodat deze eeuwenoude bos- en natuurgebieden in de toekomst beter met elkaar verbonden zijn, en ze hun ecologische, sociale, milieu-, economische en wetenschappelijke functies optimaal en duurzaam blijven vervullen.

Lees meer...
Ontvang onze nieuwsbrief
Gelieve een geldig e-mailadres in te vullen.