Bos Plus Logo
woensdag, 09 januari 2013 08:27

Vlaamse en Peruviaanse senioren inspireren kinderen over het belang van bos

Het jaar 2012 was het Europese jaar voor intergenerationele solidariteit. BOS+ en FedOS hebben in dit kader een vernieuwend project opgestart: 'Wat diepe wortels vertellen aan jonge knoppen'. In dit project staat sensibilisering rond een respectvolle en solidaire houding tegenover bos en natuur centraal.

BOS+ is dé Vlaamse organisatie die zich specifiek inzet voor bosbehoud, beter bos en meer bos in Vlaanderen en de wereld. De Federatie Onafhankelijke Senioren (FedOS) is een onafhankelijke sociaal-culturele koepelorganisatie van seniorenverenigingen. FedOS garandeert enerzijds de autonomie van haar afdelingen en anderzijds biedt ze hen een waaier aan begeleidings- en ondersteuningsactiviteiten.

Tijdens een intensief traject van provinciale sessies zullen Vlaamse ouderen de kans krijgen om te praten over hun (veranderende) band met het bos en de natuur. Wie herinnert zich nog de avontuurlijke namiddagen in het bos? Wie weet nog welke geneeskrachtige eigenschappen de brandnetel bezit? Welke producten halen wij uit het bos? Ouderen komen in contact met elkaar én met hun leeftijdsgenoten uit Peru die door middel van docu-films en verhalen tot leven zullen komen tijdens de verschillende sessies.

Voor het eerst worden de thema's bos en natuur en Noord-Zuid solidariteit op een intergenerationele manier aangebracht. Gebaseerd op de 'bosverhalen' van de ouderen uit het Noorden en het Zuiden zal een voorleesboek verschijnen voor kinderen tussen 7 en 10 jaar. Op die manier komen deze kinderen op een laagdrempelige manier in contact met het bos én met de leefwereld van ouderen. Enkele senioren zullen zich ook engageren om uit het boek voor te lezen in verschillende Vlaamse bibliotheken, wat een rechtstreeks intergenerationeel contactmoment mogelijk maakt.

Bovendien zal een beleidsdocument worden opgesteld waarin BOS+, op basis van de verhalen van senioren uit het Noorden en het Zuiden, aanbevelingen doet naar de overheid toe, zodat ook op beleidsniveau wordt nagedacht over het belang van bos en natuur wereldwijd.

We nodigen u graag uit op één of meerdere van de sessies voor senioren die van start gaan in maart 2013 in de vijf Vlaamse provincies én in Brussel! Deze sessies staan open voor zowel leden van FedOS als niet-leden. Kom gezellig meepraten en kennis opdoen over bos in het dagelijks leven! Een overzicht van de data en locaties van de vertelnamiddagen vindt u hieronder terug. Een eerste filmpje ter inleiding van het project, alsook een reeks afbeeldingen uit Peru, vindt u helemaal onderaan deze pagina terug.

Inschrijven voor de provinciale sessies kan bij Tom Verhavert (FedOS): mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 02/218.27.19.

 

Vlaams-Brabant

Data: Telkens op donderdag om 14u.

14 maart, 18 april, 16 mei en 13 juni 2013

Locatie: café Sport

Martelarenplein 13, 3000 Leuven

 

West-Vlaanderen

Data: Telkens op dinsdag om 14u.

12 maart, 16 april, 14 mei en 11 juni 2013

Locatie: Muziekcentrum Track

Conservatoriumplein 1, 8500 Kortrijk

 

Oost-Vlaanderen

Data: Telkens op donderdag om 14 u.

28 maart, 18 april, 23 mei en 20 juni 2013

Locatie: Carlos Quinto

Kammerstraat 20, 9000 Gent

 

Limburg

Data: Telkens op woensdag om 14u.

13 maart, 17 april, 15 mei en 12 juni 2013

Locatie: CC Hasselt

Kunstlaan 5, 3500 Hasselt

 

Brussel

Data: Telkens op de eerste donderdag van de maand om 14u.

7 maart, 4 april, 2 mei en 6 juni 2013

Locatie: FedOS VZW

Warmoestraat 13, 1210 Brussel

 

Antwerpen

Data: Telkens op dinsdag om 14u.

5 maart, 9 april, 7 mei en 4 juni 2013

Locatie: Extra Time

Louisalei 24, 2660 Hoboken

 

Ontvang onze nieuwsbrief
Gelieve een geldig e-mailadres in te vullen.