Bos Plus Logo
Nieuws

We zoeken iemand die ons wil helpen bij de uitbreiding van onze online boswinkel. Om onze werking te ondersteunen, verkopen we T-shirts met ludieke bosgetinte slogans. Voor iedere verkochte t-shirt planten wij drie bomen. We willen ons assortiment en het aantal verkooppunten graag uitbreiden. Daarvoor kunnen we jouw hulp gebruiken. Taken: bijhouden stock, bestellingen opvolgen, nieuwe verkooppunten zoeken, verkoopstand bemannen op activiteiten/beurzen,... We zijn op zoek naar iemand die graag zelfstandig werkt en zin heeft voor initiatief.

Apart of in combinatie met de vorige functie zijn we ook op zoek naar een vrijwilliger(-ster) voor het updaten van onze perslijst. De juiste contactpersonen bij de pers vinden is van cruciaal belang voor een sterke communicatie. Schep je graag orde in een (lichte) chaos van contactenlijst(en)? Help je graag mee de communicatie rond onze werking te verspreiden naar de juiste mensen? Dan is dit de ideale kans om communicatieve ervaring op te doen aan de andere kant van het nieuws.

Ben je geïnteresseerd in één van deze functies (of allebei), neem dan tegen 31 juli 2015 contact op met Lore Nachtergaele via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

maandag, 29 juni 2015 10:20

160 kinderen vieren slotfeest in M

Afgelopen donderdag vierden BOS+, MUS-E Belgium en M (Museum Leuven) samen met 164 kinderen en leerkrachten van 3 Vlaams-Brabantse basisscholen het feestelijke slot van het project 'Kleur het bos van je dromen'.

Alle klassen werden dit jaar rondgeleid langs enkele markante kunstwerken in M, werken die te maken hebben met bos, hout of andere bosproducten. Daarna kregen ze op school een kunstenaar op bezoek, door dans, muziek of multimedia gingen kunstenaar en leerlingen samen creatief aan de slag. Ze maakten werken die te maken hadden met hun eigen leefmilieu, maar ook met de natuurlijke omgeving van mensen verder weg, in het Amazonewoud. Rode draad is het belang van bos en hoe alles en iedereen wereldwijd in verbinding staan, met als bindmiddel de kunsten en de kunstzinnige uitdrukkingen van kunstenaars én leerlingen.

Om het traject af te sluiten, brachten we alle klassen samen op het binnenplein van M. Er werd een kortfilm over het project gepresenteerd en tijdens workshops gingen ze opnieuw creatief aan de slag:

Ze knutselden blaaspijpen en pijltjes, nadat ze het verhaal van "de ogen van de jaguar" hadden gehoord.
Ze bouwden samen een groot insectenhotel, naar de noden en de wensen van de insecten uit het Amazonewoud.
Ze beleefden het verhaal van Mascopiro en snuisterden in de boskoffer.
Ze tekenden hun naam in graffiti en gaven een plek aan lianen, slangen, krokodillen en slingerende apen.

De kinderen dronken een heerlijke bosdrank en klonken op 'Kleur het bos van je dromen'. Een geslaagd slotmoment voor een even geslaagd project.

bijenhotel      slot

Alleen al door te ademen stoot een mens CO₂ uit. Dat bomen die CO₂ weer omzetten in zuurstof (O₂), terwijl ze koolstof (C) opslaan, hebben we allemaal op school geleerd. Bomen zorgen dus voor de zuurstof die we inademen en halen de koolstofdioxide die we uitstoten uit de lucht. Hoeveel bomen zijn er precies voor jou aan het werk?

Een verrassende doorbraak werd vorige week op de klimaatonderhandelingen in Bonn, Duitsland bereikt. Diplomaten kwamen tot een essentiële overeenkomst om ontwikkelingslanden die ermee instemmen hun bossen te behouden, voortaan te compenseren. Deze afspraak werd positief onthaald door milieugroepen en maatschappelijke organisaties.

Wie nog mee wilt, moet zich haasten, want er zijn nog slechts 3 plaatsen over voor deze geweldige reis van 5 tot en met 22 oktober. Tijdens een infomoment in juni gaven we meer uitleg over het concept van de reis, het reisprogramma, het land, de nodige afspraken, alle praktische informatie en antwoord op de vragen van de geïnteresseerden.


BOS+ organiseert in oktober 2015 opnieuw een inleefreis voor bosliefhebbers naar de gevarieerde boswereld in het Zuid-Amerikaanse Ecuador. We bieden een intense reis aan die het Ecuadoraanse bos in al zijn diversiteit en facetten laat voelen, ondergedompeld in de dagelijkse realiteit van de lokale bevolking en de organisaties die we ondersteunen. Een reis voor diegenen die met hun voeten in de vochtige laaglandbossen tot hooggelegen Paramo willen staan aan een tempo waarbij iedereen mee kan.

Meer info over de reis en het programa vind je hier

Op het infomoment geven we meer uitleg over het concept van de reis, het reisprogramma, het land, de nodige afspraken en alle praktische informatie. Uiteraard is dit ook hét moment voor al jullie vragen.

We delen deze avond op in 3 delen:

18u: verkenning van het Aalmoezeneibos rondom ons kantoor met wat professionele uitleg. Dit is meteen ook een eerste groepsactiviteit. Dit is uiteraard niet verplicht maar een vrij aanbod. Graag bevestigen of je daar bij gaat zijn, zodat we weten op wie we moeten wachten.
19u: lichte maaltijd, getuigenis van deelnemer aan de vorige editie en algemene uitleg over de reis (voor alle geïnteresseerden)
20u: concrete praktische informatie over de reis (voor allen die zeker willen meegaan, maar ook geïnteresseerden zijn uiteraard welkom om dit deel bij te wonen)
21-21u30: afsluiten

We organiseren dit moment in en rond ons kantoor te Gontrode, Geraardsbergsesteenweg 267. Ons kantoor is makkelijk bereikbaar met de trein. Het station van Gontrode is op een kleine minuten stappen en ligt op de lijn Gent-Zottegem. We moedigen ook graag carpooling aan. 

Na dit infomoment wordt deelname bevestigd door het storten van een voorschot (meer info tijdens het infomoment).

Momenteel hebben we dus een lijst van 16 geïnteresseerden voor de reis in oktober 2015, als er 15 definitief toezeggen kan de reis met zekerheid doorgaan.

Wil je deelnemen aan het infomoment, stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Je hebt wel interesse maar deze periode past je niet? Laat het ons ook weten en dan houden we je op de hoogte van een volgende editie.

De presentatie met informatie over de reis vind je hier.

 

donderdag, 28 mei 2015 17:55

De 10 Bosgeboden van de Vlaamse senioren

Op vrijdag 22 mei maakten BOS+ en FedOS hun 10 bosgeboden bekend bij Minister-President Bourgeois. De bosgeboden zijn 10 topprioriteiten voor de Vlaamse senioren met betrekking tot bos en ontwikkeling. De Minister-President, de kinderen van het vierde leerjaar van het Boodschapinstituut in Schaarbeek en enkele senioren waren aanwezig.

Een van de grootste problemen op aarde, plastiekvervuiling, zou binnenkort aangepakt kunnen worden als studenten aan de Universiteit van Yale in staat zijn om een recent ontdekte plastiek-etende schimmel, te kweken op grote schaal.

maandag, 11 mei 2015 13:41

Fotoverslag Bosweekend

Van 24 tot 26 april organiseerde BOS+ samen met de Gezinsbond en CVN het BOSweekend. Het is een erg sfeervol en gezellig weekend geworden op maat voor het hele gezin. De deelnemers hadden een ruime keuze aan activiteiten zoals de vijverstudie, bushcraft, klimbos, de ecoquiz en knutselen met natuurmaterialen. Het resultaat bij de deelnemers was een grotere appreciatie voor de natuur, volop bosplezier en vele lachende gezichten.

Met dank aan fotograaf Jasper Jacobs.

We weten het wel: bossen doen ons goed en zijn belangrijk. Maar waarom precies? 21 feiten op een rijtje.

Bossen bedekken 1/3 van het aardoppervlak, ze vormen de infrastructuur voor dichtbevolkte, diverse levensgemeenschappen. Ze voorzien ontelbare soorten van voedsel, water en schuilplaats, maar ook 1,6 miljard mensen hangen van bos af voor hun levensonderhoud. Toch zijn mensen verantwoordelijk voor bijna 130.000 km² ontbossing per jaar.

Pagina 1 van 14
Ontvang onze nieuwsbrief
Gelieve een geldig e-mailadres in te vullen.