Bos Plus Logo
Nieuws

dinsdag, 24 maart 2015 09:57

Waar staan jouw wandelschoenen?

BOS+ selecteert voor jou een heerlijke lentewandeling.

Ontdek het Raspaillebos in de Groene Gordel van Vlaams-Brabant (Geraardsbergen, 8km).

Wandel door een pittoresk landschap met prachtige voorjaarsflora. Sla een kruisje aan de Juffrouwkapel en bewonder het amfitheater en de Grazige Dreef. Onderweg beklim je de Bosberg en Congoberg. Je start en eindigt aan het Natuureducatief centrum De Helix. Een snoepertje. Klik hier voor de wandelroute.

Wanneer? dinsdag 24 maart, 19:30

Locatie:Studio Skoop, Sint-Annaplein 63, Gent

Organisator: Studio Skoop i.s.m. BOS+, WFF en Belmundo

 

 

 

 

Le Chant de la Fleur 

In Ecuador breidt de petroleumindustrie zich steeds verder uit en wordt het regenwoud bedreigd door boskap en vervuiling. Dit stukje regenwoud is al sinds mensengeheugenis het leefgebied van de inheemse Amazonebevolking in Sarayaku.

Geïnspireerd door een eeuwenoud sjamanenlied gaat de stam in de verdediging. Ze gaan een nooit aflatend gevecht aan om te overleven en om hun tradities in stand te houden.

De trailer van deze prachtige docu is hier te zien

 

61 min. – 2013 – Ecuador/België
Regie: Jacques Dochamps et José Galingua
Nederlands ondertiteld

 

EcoMakala: strijden tegen ontbossing in het Virunga Nationaal Park

Deze documentaire vertelt over het werk van WWF in een van de meest bio-diverse gebieden ter wereld: het Virunga Nationaal Park (Democratische Republiek Congo). Tussen 2007 en 2014 leidde de samenwerking tussen meer dan vijfduizend lokale boeren tot de aanleg van 6500 hectare bos. Het hout daarvan kan dienen als duurzaam alternatief voor de makala (houtskool) afkomstig uit het Virunga Nationaal Park. De documentaire belicht de verschillende aspecten van dit uitdagende werk en is een stem van hoop voor de toekomst van het oudste park van Afrika.

26 min. – 2014 – Democratische Republiek Congo
Regie: WFF België

Voorverkoop mogelijk via UITbureau

In 2015 organiseert BOS+ opnieuw een inleefreis voor bosliefhebbers naar de gevarieerde boswereld in het Zuid-Amerikaanse Ecuador.

We bieden een intense reis aan die het Ecuadoraanse bos in al zijn diversiteit en facetten laat voelen, ondergedompeld in de dagelijkse realiteit van de lokale bevolking en de organisaties die we ondersteunen. Een reis voor diegenen die met hun voeten in de vochtige laaglandbossen tot hooggelegen Paramo willen staan aan een tempo waarbij iedereen mee kan.

maandag, 09 maart 2015 09:43

Stof van de Sahara bemest het Amazonewoud

De Sahara en het Amazonewoud hebben weinig gemeen. Het ene is een droge en dorre woestenij terwijl het andere een van de meest vruchtbare gebieden op aarde is. Maar volgens een nieuwe studie van NASA hebben deze gebieden meer gemeen dan je op het eerste zicht zou denken. Stof van de Sahara maakt een trans-Atlantische reis en bemest vervolgens het Amazonewoud met fosfor.

"Iedereen moet een boom planten, een kind krijgen en een boek schrijven. Ze overleven ons alle drie, en verzekeren zo een mate van onsterfelijkheid." De Cubaanse dichter en revolutionair José Marti wist het al : een boom planten is goed voor jou, voor je zelfontplooiing én het is de makkelijkste manier om (een beetje) onsterfelijk te worden.

dinsdag, 03 maart 2015 11:30

Schoolrock Festival

Schoolrock Festival is het grootste schoolfestival in België. Het wordt georganiseerd door de leerlingen van de derde graad (vijfde- en zesdejaars) van het Sint-Ritacollege in Kontich. Jaarlijks steunt Schoolrock Festival een goed doel. Voor de 28e editie kwam het groene hart van het festival naar boven en gaat een deel van de winst naar BOS+. In het kader van de 10miljoenbomencampagne plant de organisatie mee een 'Schoolrockbos' op een boogscheut van het college. Daarnaast wordt door BOS+ ook in Ecuador een bos aangeplant dat wordt onderhouden door de plaatselijke jeugd.

Kom op 1 mei 2015 naar Schoolrock Festival en draag je boompje bij!

maandag, 23 februari 2015 10:55

Hart Boven Hard plant een bos

BOS+ gaat Hart Boven Hard. Wil jij ook zuurstof voor Vlaanderen en haar middenveld? Kom dan mee boompjes planten op zaterdag 21 maart, of stuur ons je Hart-Boven-Hard-wens door. Wij zorgen ervoor dat jouw wens voor een leefbaar Vlaanderen aan een boompje komt te hangen. Geef samen met ons mee het signaal dat het anders moet en dat het Vlaamse middenveld en de Vlaamse natuur niet kapotbespaard mogen worden!

Hart Boven Hard plant een bos! Logisch, want deze beweging zet zich in voor een leefbare samenleving. We vragen zuurstof voor mensen, letterlijk en figuurlijk. En dat doen bomen: ze geven zuurstof, elke dag. Ze maken grijs Vlaanderen groener, leefbaarder, mooier, ... Mens en dier kunnen uitblazen tussen bomen. Ze halen fijn stof uit de lucht en redden daarmee heel wat mensenlevens.

Als men spreekt over technologie die klimaatopwarming kan tegengaan, gaat het vaak over nog-niet-bestaande wonderen: vliegtuigen die chemicaliën in de atmosfeer spuiten of gigantische wolkenkrabbers die koolstofdioxide uit de wolken zuigen, dat soort dingen. Het beste antwoord is minder spectaculair, maar wel mooier, goedkoper en eenvoudiger: bomen planten. 

woensdag, 18 februari 2015 16:17

Kunnen de lage olieprijzen de Amazone redden?

De recente scherpe daling van de olieprijzen zou wel eens nieuw licht kunnen werpen op het befaamde ITT Yasuní initiatief in Ecuador. Dat stelde onze tropenwedewerker Debbie vast tijdens een lezing aan de Universiteit Andina Simon Bolivar in Quito (Ecuador) door prof. Carlos Larrea.

dinsdag, 10 februari 2015 16:02

Simpele trucks om onze steden koeler te maken

Melbourne (Australië) is aan het verbranden. In de afgelopen jaren hebben de zomertemperaturen gepiekt op 45°C en het kwik zal naar alle waarschijnlijkheid blijven stijgen ten gevolge van de klimaatsverandering. Maar de stad heeft nu een plan om de hitte te verslaan: meer bomen planten.

Pagina 1 van 13
Ontvang onze nieuwsbrief
Gelieve een geldig e-mailadres in te vullen.