Bos Plus Logo
Nieuws

maandag, 01 september 2014 10:06

Succesvolle samenwerking met Melitta in Pangoa

Sinds 2012 steunt koffieproducent Melitta de campagne 10 Miljoen Bomen in Peru. In 2012-2013 zijn er meer dan 75.000 bomen geplant dankzij Melitta. Voor eind 2014 zullen er nog eens meer dan 4.000 boompjes de grond in gaan. In samenwerking met koffiecoöperatieven in Pangoa en Satipo zetten we agroforestry systemen op. Koffie is een struik die floreert onder een scherm van bomen, op die manier stijgt de kwaliteit van de koffiebonen. De lokale boeren ondervinden dankzij dit project dus de voordelen van agroforestry, bovendien wordt de regio sterker gewapend tegen klimaatverandering door het aanplanten van bomen.

De volledige presentatie over het project vind je hieronder. 

Ben je leerkracht, werk je in de bib of organiseer je een evenement? En wil jij 'Het verhaal van Mascopiro' in je klas, je bibliotheek of op een andere activiteit tot leven brengen? Dan kan je GRATIS een vertelmoment aanvragen!

Enthousiaste senioren lezen voor aan kinderen tussen 7 en 10 jaar uit het boek 'Het verhaal van Mascopiro'. Jeugdauteur Marc de Bel schreef dit boek speciaal voor het project 'Wat diepe wortels vertellen aan jonge knoppen', en baseerde zich op de verhalen van Peruaanse en Vlaamse senioren over hun veranderende band met het bos.
Al luisterend leren de kinderen het verhaal van Mascopiro kennen. Snuisterend in de Boskoffer vol materialen recht uit het Peruaanse Amazonewoud, wordt men ondergedompeld in de fascinerende wereld van het grootste bos ter wereld. Zo delen jong en oud hun bosverhalen en leren ze om op een respectvolle manier om te gaan met het bos en de natuur hier en in de rest van de wereld.

Interesse?
Reserveer nu een gratis verteluurtje en wij komen naar je toe!

Meer info:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Op www.hetverhaalvanmascopiro.be vind je meer info over het project. Hier vind je ook foto's en educatief materiaal voor in de klas of thuis.

woensdag, 30 juli 2014 08:31

Oproep aanplantsubsidie voor boslandbouw

Boslandbouw of agroforestry wil zeggen het combineren van een landbouwteelt en een aanplant van bomen op hetzelfde perceel. Een slimme combinatie kan de totale oogst van het perceel verhogen.

Een Britse studie toont aan dat de essenziekte een belangrijke invloed kan hebben op het uitsterven of de achteruitgang van meer dan 50 soorten mossen, korstmossen en kevers die afhankelijk zijn van de es.

donderdag, 17 juli 2014 10:32

Revue | Bomen kappen... Moet kunnen!

Eind 2014 zal Bosrevue 50 van de persen rollen: Tijd om eens terug te kijken! In deze rubriek passeren enkele thema's de revue en grijpen we nog eens terug naar artikels uit vorige edities.

Bosuitbreiding in Vlaanderen en in de Tropen is hard nodig en daar blijven we volop voor gaan. Vanaf nu willen we in Vlaanderen met de 10miljoenbomencampagne echter naast nieuwe bossen ook ecologisch bosbeheer ondersteunen.

We geven het startschot van een nieuw project: Ecosportief, sporten doe je spoorloos!

Hiermee gaat de lokale sport in Vlaanderen voor duurzaamheid. Ook sport laat sporen na op het milieu en de omgeving. Denk maar aan het energie- en waterverbruik in sportaccommodaties, emissies door elektriciteit en brandstof, de ecologische voetafdruk van sportevenementen. Of nog, lawaai en lichtoverlast en vervuiling van water, lucht en bodem, o.a. door pesticiden bij terreinbeheer.

Een andere uitdaging is het gebruik van de, zeker in Vlaanderen, beperkte (groene!) ruimte. De trends gaan steeds meer richting multifunctioneel gebruik van accommodaties en zelfs tijdelijke constructies en meer groene ruimtes voor sporten en bewegen in de steden.

dinsdag, 01 juli 2014 11:29

Nood aan BOMENPLAN 2050

Deze week werden de eerste resultaten van het project AIRbezen van de Universiteit Antwerpen bekendgemaakt. Aan de hand van bladanalyses van aardbeien die verspreid over Antwerpen op vensterbanken werden gekweekt, bleek dat fijn-stofconcentraties duidelijk gelinkt konden worden met verkeersdrukte, maar ook dat de aanwezigheid van groenvoorzieningen en bomen deze negatieve effecten sterk konden inperken. Voor BOS+ benadrukt dit nog maar eens de nood aan meer bomen en meer groen in ons sterk verstedelijkte Vlaanderen, én aan een Bomenplan 2050 om dat beleidsmatig te onderbouwen

De herfst is nog veraf en natuurlijk genieten wij nu van zomerse wandelingen in binnen- en buitenland. Maar de tijd vliegt en dus roepen we je vandaag al op om een activiteit uit te stippelen voor 18 of 19 oktober: het weekend van de Dag van de Trage Weg. Een feestmoment voor wandelaars, fietsers, erfgoed- en natuurliefhebbers. Een duidelijk signaal dat we meer en betere trage wegen willen, in alle seizoenen en niet alleen in de mooie, toeristische regio's. Geef je activiteit door vóór 15 augustus; dan kunnen wij deze bekendmaken in de gedrukte brochure, die in heel Vlaanderen wordt verspreid.

Op zondag 29 juni lanceerden we Marc de Bel's nieuwste boek in het Bulskampveld in Beernem: Het verhaal van Mascopiro. Marc de Bel schreef dit boek speciaal voor ons project 'Wat diepe wortels vertellen aan jonge knoppen' en baseerde zich op de verhalen van Peruaanse en Vlaamse senioren. Ondanks de ochtendlijke pijpenstelen werd het een zonnige dag met veel gelach en getimmer, een plaatselijk biertje en sfeervolle muziek.

Pagina 1 van 10
Ontvang onze nieuwsbrief
Gelieve een geldig e-mailadres in te vullen.