Bos Plus Logo
Nieuws

Bosuitbreiding in Vlaanderen en in de Tropen is hard nodig en daar blijven we volop voor gaan. Vanaf nu willen we in Vlaanderen met de 10miljoenbomencampagne echter naast nieuwe bossen ook ecologisch bosbeheer ondersteunen.

We geven het startschot van een nieuw project: Ecosportief, sporten doe je spoorloos!

Hiermee gaat de lokale sport in Vlaanderen voor duurzaamheid. Ook sport laat sporen na op het milieu en de omgeving. Denk maar aan het energie- en waterverbruik in sportaccommodaties, emissies door elektriciteit en brandstof, de ecologische voetafdruk van sportevenementen. Of nog, lawaai en lichtoverlast en vervuiling van water, lucht en bodem, o.a. door pesticiden bij terreinbeheer.

Een andere uitdaging is het gebruik van de, zeker in Vlaanderen, beperkte (groene!) ruimte. De trends gaan steeds meer richting multifunctioneel gebruik van accommodaties en zelfs tijdelijke constructies en meer groene ruimtes voor sporten en bewegen in de steden.

dinsdag, 01 juli 2014 12:29

Nood aan BOMENPLAN 2050

Deze week werden de eerste resultaten van het project AIRbezen van de Universiteit Antwerpen bekendgemaakt. Aan de hand van bladanalyses van aardbeien die verspreid over Antwerpen op vensterbanken werden gekweekt, bleek dat fijn-stofconcentraties duidelijk gelinkt konden worden met verkeersdrukte, maar ook dat de aanwezigheid van groenvoorzieningen en bomen deze negatieve effecten sterk konden inperken. Voor BOS+ benadrukt dit nog maar eens de nood aan meer bomen en meer groen in ons sterk verstedelijkte Vlaanderen, én aan een Bomenplan 2050 om dat beleidsmatig te onderbouwen

De herfst is nog veraf en natuurlijk genieten wij nu van zomerse wandelingen in binnen- en buitenland. Maar de tijd vliegt en dus roepen we je vandaag al op om een activiteit uit te stippelen voor 18 of 19 oktober: het weekend van de Dag van de Trage Weg. Een feestmoment voor wandelaars, fietsers, erfgoed- en natuurliefhebbers. Een duidelijk signaal dat we meer en betere trage wegen willen, in alle seizoenen en niet alleen in de mooie, toeristische regio's. Geef je activiteit door vóór 15 augustus; dan kunnen wij deze bekendmaken in de gedrukte brochure, die in heel Vlaanderen wordt verspreid.

Op zondag 29 juni lanceerden we Marc de Bel's nieuwste boek in het Bulskampveld in Beernem: Het verhaal van Mascopiro. Marc de Bel schreef dit boek speciaal voor ons project 'Wat diepe wortels vertellen aan jonge knoppen' en baseerde zich op de verhalen van Peruaanse en Vlaamse senioren. Ondanks de ochtendlijke pijpenstelen werd het een zonnige dag met veel gelach en getimmer, een plaatselijk biertje en sfeervolle muziek.

dinsdag, 01 juli 2014 09:15

Een nieuwe buur: de steenmarter

Een poosje geleden mochten we nieuwe buren verwelkomen in onze kantoren in Gontrode. Een familie steenmarters heeft zijn nest onder het dak gerieflijk ingericht. Ze voelen zich er al helemaal thuis.

Dankzij een cameraval slaagden onze collega's van ForNaLab (UGent) erin meneer en mevrouw steenmarter in beeld te krijgen.

Met de middelen van het Vlaams Fonds Tropisch Bos ondersteunt BOS+ een project in Amarakaeri, Peru. Amarakaeri is een reserva comunal, een ancestraal territorium van een inheemse bevolkingsgroep. Het is een gebied van maar liefst 400.000 ha, anders dan bij een nationaal park staat de natuur er ten dienste van de lokale gemeenschappen.

In 2009 lanceerde de Koning Boudewijnstichting het Venture Philanthropy Fonds. Deze vorm van filantropie is afkomstig uit de Angelsaksische landen en heeft niet enkel tot doel financiële middelen naar organisaties toe te leiden, maar ook om er externe knowhow in te brengen. De selectieprocedure is streng en intensief, maar BOS+ slaagde erin om in 2013 als één van de 6 laureaten uit een groep van ca. 150 indienende organisaties geselecteerd te worden.

donderdag, 19 juni 2014 08:24

Groote Oorlog | Killer Trees

Hoe zou jij de Eerste Wereldoorlog omschrijven in 10 woorden? Wellicht denk je aan: Loopgraven. Gifgas. Modder. Immobiel. Wezenloos. Grijs. Kanonnenvlees. Ellendig. Niemandsland. Hopeloos.

Het is moeilijk te geloven, maar deze omschrijving staat in schril contrast met de bijna optimistische mentaliteit van de begindagen van de Groote Oorlog.

Tijdens de zomermaanden is de vraag naar speelruimte in natuurgebieden zeer groot. Heel veel kinderen gaan dan op kamp in de Vlaamse natuur. Jeugdorganisaties zijn al langer vragende partij voor meer speelruimte in de buurt van hun kamplocaties. Daarom zal het Agentschap voor Natuur en Bos een groot aantal zomerspeelzones openstellen in juli en augustus.

<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Volgende > Einde >>
Pagina 1 van 9
Ontvang onze nieuwsbrief
Gelieve een geldig e-mailadres in te vullen.