Bos Plus Logo
Nieuws

maandag, 23 februari 2015 10:55

Hart Boven Hard plant een bos!

BOS+ gaat Hart Boven Hard! Wil jij ook zuurstof voor Vlaanderen en haar middenveld? Kom dan mee boompjes planten op zaterdag 21 maart, of stuur ons je Hart-Boven-Hard-wens door. Wij zorgen ervoor dat jouw wens voor een leefbaar Vlaanderen aan een boompje komt te hangen. Geef samen met ons mee het signaal dat het anders moet en dat het Vlaamse middenveld en de Vlaamse natuur niet kapotbespaard mogen worden!

Hart Boven Hard plant een bos! Logisch, want deze beweging zet zich in voor een leefbare samenleving. We vragen zuurstof voor mensen, letterlijk en figuurlijk. En dat doen bomen: ze geven zuurstof, elke dag. Ze maken grijs Vlaanderen groener, leefbaarder, mooier, ... Mens en dier kunnen uitblazen tussen bomen. Ze halen fijn stof uit de lucht en redden daarmee heel wat mensenlevens.

Tussen nu en 2050 zijn bossen één van de beste manieren om aan geo-engineering te doen.

woensdag, 18 februari 2015 16:17

Kunnen de lage olieprijzen de Amazone redden?

De recente scherpe daling van de olieprijzen zou wel eens nieuw licht kunnen werpen op het befaamde ITT Yasuní initiatief in Ecuador. Dat stelde onze tropenwedewerker Debbie vast tijdens een lezing aan de Universiteit Andina Simon Bolivar in Quito (Ecuador) door prof. Carlos Larrea.

In 2015 organiseert BOS+ opnieuw een inleefreis voor bosliefhebbers naar de gevarieerde boswereld in het Zuid-Amerikaanse Ecuador.

We bieden een intense reis aan die het Ecuadoraanse bos in al zijn diversiteit en facetten laat voelen, ondergedompeld in de dagelijkse realiteit van de lokale bevolking en de organisaties die we ondersteunen. Een reis voor diegenen die met hun voeten in de vochtige laaglandbossen tot hooggelegen Paramo willen staan aan een tempo waarbij iedereen mee kan.

dinsdag, 10 februari 2015 16:02

Simpele trucks om onze steden koeler te maken

Melbourne (Australië) is aan het verbranden. In de afgelopen jaren hebben de zomertemperaturen gepiekt op 45°C en het kwik zal naar alle waarschijnlijkheid blijven stijgen ten gevolge van de klimaatsverandering. Maar de stad heeft nu een plan om de hitte te verslaan: meer bomen planten.

Het bos van het dorp Indudur op Sumatra ligt op een steile heuvel. De topografie beschermt het bos tegen de gangbare bedreigingen. Maar toch wordt het bos bedreigd: door desinteresse van de jonge generatie. Het leven in Indudur is hard, de jongeren emigreren en het dorp vergrijst.

Vlaamse onderzoekers hebben een model ontwikkeld dat de opname van fijnstof door bossen beschrijft. Daaruit blijkt dat dennenbossen tot 24 % van het fijnstof definitief uit de lucht halen, wat onze volksgezondheid 1.000 euro per hectare bos per jaar oplevert en een jaarlijkse vermeden uitgave van 150 miljoen euro. Straffe cijfers die vragen om een woordje uitleg.

We plantten het voorbije plantseizoen met dank aan gulle sponsors Arcadis, Praxair, Rosy Blue, Skip'D, Furbanice, MiramirO, the Jane Goodall Institute, Bigrees en vele donateurs al een mooie lap Vlaams bos erbij! De spades zijn echter nog steeds in verhoogde staat van paraatheid. De komende weken komen er op verschillende locaties nog minstens 10 voetbalvelden bos bij.

woensdag, 17 december 2014 11:20

Schrijf je in voor het Grote BOSweekend 2015

Op deze pagina kan je je inschrijven voor het Grote BOSweekend van BOS+, Gezinsbond en CVN, van vrijdag 24 tot zondag 26 april 2015. Een weekend om duimen, vingers, polsen en ellebogen bij af te likken, boordevol superleuke activiteiten in en rond het bos! Voor kinderen van 0 tot 100 jaar.

Nog tot en met 12 december wordt in Lima de jaarlijkse klimaattop van de Verenigde Naties georganiseerd. De verwachtingen zijn alweer hooggespannen, maar voor de bossen is er alvast een bemoedigend akkoord afgesloten.

Pagina 1 van 12
Ontvang onze nieuwsbrief
Gelieve een geldig e-mailadres in te vullen.