Bos Plus Logo
Nieuws

Het bos van het dorp Indudur op Sumatra ligt op een steile heuvel. De topografie beschermt het bos tegen de gangbare bedreigingen. Maar toch wordt het bos bedreigd: door desinteresse van de jonge generatie. Het leven in Indudur is hard, de jongeren emigreren en het dorp vergrijst. 

Amril Marlin Malelo, lid van de dorpsraad, zegt: "Omdat het zo moeilijk is om deze barre velden te bewerken, trekken veel mensen weg, ze gaan op zoek naar een beter inkomen om in hun levensonderhoud te voorzien."

Vandaag blijven er nog slechts 215 huishoudens over voor 1400 hectare. De gemeenschap wordt nu omringd door verlaten land. Dit soort braakliggend terrein interesseert Zofrawandi Rangkayo Mudo bijzonder. Zofrwandi heeft er zijn missie van gemaakt de landbouwgeest in de gemeenschap opnieuw aan te wakkeren. Sinds 2007 werkt Zofrawandi met de leiders van de gemeenschapo om de economische capaciteit van het land te verhogen, ze stelden een reeks regels op om deze gebieden te beheren.

(c) Diana Elviza

"De wetgeving van het dorp zegt onder meer dat elke familie ten minste een halve hectare land moet beplanten met langdurige gewassen zoals rubber, chocolade, noten en harsbomen bij wijze van economische investering", zegt hij. "Ongetrouwde mannen moeten een kwart hectare beplanten. Het planten is gemakkelijk, de planten in leven houden, dat is wel wat anders. We monitoren de gezondheid van de gemeenschapsgronden, en als meer dan 70% van de planten sterven, proberen we de oorzaak te achterhalen. Als het probleem bij de zaailingen ligt, zoeken we een oplossing. Als het probleem luiheid is, houden we een hoorzitting in het dorp."

Wie faalt een gemeenschappelijk perceel bos te onderhouden, krijgt te maken met harde maatregelen. Om te beginnen is er dus de hoorzitting om de beheerder ervan te overtuigen de regels te volgen. Als de situatie niet verbetert, heft het dorp een boete van zoveel als twee zakken cement. Als de beheerder nog steeds niets doet om de situatie te verbeteren, legt het dorp een nog strengere straf op: de persoon uitsluiten van het gemeenschapsbestuur.

Langs de andere kant maken zij die de richtlijnen voor bosbeheer wel volgen kans op een onderscheiding. Elk jaar krijgt een individu die uitblinkt met zijn gronden een assortiment van landbouwwerktuigen cadeau.

Hoewel het systeem van bosbeheer heel doeltreffend is gebleken voor de productiviteit van het bos te behouden, had het dorp tot voor kort geen wettelijke rechten over het land. In 2014 werkte Indudur aan een aanvraag voor de erkenning van "gemeenschapsbos" van 588 ha in het gebied Barangkek Mountain. Dat wil zeggen dat er meer formele erkenning komt van buiten de gemeenschap voor het recht om het bos te beheren.

De provincie West-Sumatra is naar verluid van plan om 500.000 ha bos te erkennen als bos van "gemeenschappen en gewoonterecht". Op dit moment zijn er 108 gemeenschappen in het proces van de autoriteit te verwerven om het land te beheren waar ze al vele jaren van afhankelijk zijn.

Data van Global Forest Watch tonen dat West-Sumatra minder getroffen wordt door negatieve gevolgen van ontwikkeling, zoals dat wel het geval is in de naburige provincies, bijvoorbeeld Riau, waar het land grotendeels is ingenomen door concessies voor hout, palmolie en houtvezel. Toch is een groot deel van het primair woud in West-Sumatra de afgelopen decennia verdwenen. 

Bron: Loren Bell and Elviza Diana, Mongabay-Indonesia (January 21, 2015). Sumatran village protects environment through agroforestry.
http://news.mongabay.com/2015/0121-gfrn-bell-elviza-sumatran-village-protects-forest.html

Vlaamse onderzoekers hebben een model ontwikkeld dat de opname van fijnstof door bossen beschrijft. Daaruit blijkt dat dennenbossen tot 24 % van het fijnstof definitief uit de lucht halen, wat onze volksgezondheid 1.000 euro per hectare bos per jaar oplevert en een jaarlijkse vermeden uitgave van 150 miljoen euro. Straffe cijfers die vragen om een woordje uitleg.

We plantten het voorbije plantseizoen met dank aan gulle sponsors Arcadis, Praxair, Rosy Blue, Skip'D, Furbanice, MiramirO, the Jane Goodall Institute, Bigrees en vele donateurs al een mooie lap Vlaams bos erbij! De spades zijn echter nog steeds in verhoogde staat van paraatheid. De komende weken komen er op verschillende locaties nog minstens 10 voetbalvelden bos bij.

woensdag, 17 december 2014 11:20

Schrijf je in voor het Grote BOSweekend 2015

Op deze pagina kan je je inschrijven voor het Grote BOSweekend van BOS+, Gezinsbond en CVN, van vrijdag 24 tot zondag 26 april 2015. Een weekend om duimen, vingers, polsen en ellebogen bij af te likken, boordevol superleuke activiteiten in en rond het bos! Voor kinderen van 0 tot 100 jaar.

Nog tot en met 12 december wordt in Lima de jaarlijkse klimaattop van de Verenigde Naties georganiseerd. De verwachtingen zijn alweer hooggespannen, maar voor de bossen is er alvast een bemoedigend akkoord afgesloten.

BOS+ was geselecteerd met 14 andere goede doelen om – als startschot voor Music for Life – te crossen op het cyclocrosscircuit van de Flandriencross in Hamme. Een lelijke val bij de parcoursverkenning strooide roet in het eten. Ter compensatie kreeg Bert gelukkig wel een mooie rode plaaster cadeau om zijn linkervoet warm te houden.

vrijdag, 05 december 2014 09:29

“We dachten dat dit verloren grond was!”

"Traditioneel was dit afvalgrond", zegt Debbie Eraly terwijl ze een jong bos aanwijst. "Nu is het toekomst." We staan in Lomerío, Santa Cruz, Bolivia, waar de Chiquitano's een jaar geleden in een boeiend bosproject zijn gestapt.

Het hele schooljaar trekken de projectmedewerkers van BOS+ en geëngageerde voorleessenioren door het Vlaamse land om voor te lezen uit 'Het Verhaal van Mascopiro', een boek van Marc De Bel over bos in het dagelijks leven in noord en zuid.

In oktober gaf Mark Plotkin een TED-talk, de etnobotanist onderzoekt al een leven lang het gebruik van planten door inheemse volkeren in de Amazone en staat nog steeds versteld van hun kennis. In een kwartier vertelt hij gepassioneerd over de geïsoleerde volkeren, vreest de bedreigingen waar ze voor staan en roept op om hen te respecteren: laat hen hun mysterie en kennis behouden als ze daarvoor kiezen.

Nog een kleine maand te gaan en dan wordt de week voor Kerstmis opnieuw De Warmste Week.

Pagina 1 van 12
Ontvang onze nieuwsbrief
Gelieve een geldig e-mailadres in te vullen.