Info voor leerkrachten

Info voor leerkrachten

BOS+ biedt leerkrachten en bos- en natuurgidsen een heleboel educatief materiaal, nuttige bosinformatie en concrete projecten om jongeren (opnieuw) in contact te brengen met bos en natuur.

Kleuter- en basisonderwijs

Uitgekeken op de jaarlijkse herfstbladerenverzameling? BOS+ heeft heel wat educatief materiaal klaarstaan voor leerkrachten en gidsen.

Bossen zijn een ideale speel- en leeromgeving. Zo blijken kinderen die vaak in bos en natuur spelen en leren zowel geestelijk als lichamelijk gezonder. Bovendien leren ze zo het bos kennen en ervan genieten, wat dé basisvoorwaarde is om er later, als volwassene, ook op een respectvolle manier mee om te gaan. Alles over spelen in het bos!

De website van De Boom In bevat een schat aan informatie om kennis te maken met het bos én te werken aan je leerplandoelstellingen. Je vindt er overzichtelijke fiches en gratis downloadbaar materiaal voor meer dan 70 activiteiten.

Het verhaal van Mascopiro biedt een leertraject aan over bos in noord en zuid aan de hand van een boek dat Marc De Bel schreef.

Met De schatkist van de natuur geraken leerlingen vertrouwd met de 'biodiversiteit' aan planten- en diersoorten. Aan de hand van planten- en dierenfiches verzamelen we samen met hen heel wat schatten. En bij een schat hoort natuurlijk… een schatkaart! Trek eropuit en duid op je kaart aan wie waar te vinden valt. Habitatmapping was nog nooit zo kindvriendelijk.

Museum M

Wil je een thematische, interactieve rondleiding in museum M doen met hun leerlingen, en daar graag wat meer omkadering rond geven? We bieden een lespakket aan met mogelijkheden tot voorbereiding en naverwerking, die werd geraliseerd binnen het project 'Kleur het bos van je dromen'.

Zaadpakketje: zaad met pit wordt boom

Het zaadpakketje "ZAAD met PIT wordt BOOM" bestond uit 1 gram elzenzaad en een toelichting over de opkweek er van. De fiche en de handleiding om in de klas zaden op te kweken, kan je nog steeds downloaden.

Rugzak Bos en Klimaat

De educatieve rugzak Bos en Klimaat werd uitgewerkt n.a.v. de Week van het Bos 2008, voor gidsen en boswachters die regelmatig mensen rondleiden in het bos. De rugzak bevat verschillende attributen die helpen om iets te vertellen over het thema 'Bos en Klimaat'. Zowel over de gevolgen van de klimaatverandering voor onze bossen en de planten en dieren die in het bos leven, als omgekeerd, de invloed die bossen hebben op dit mondiale probleem.

Wil je deze info graag gebruiken?
Je kunt de handleiding en infofiches hieronder downloaden.
Het spel met bijhorend materiaal kan je ontlenen via info@bosplus.be. De huurprijs bedraagt 7,5 euro per week, 35 euro waarborg. Het materiaal is af te halen op de BOS+kantoren in Gontrode tijdens de kantooruren.

Het Pratende Bos

Wat meten wetenschappers in het Aelmoeseneiebos, hoe doen ze dat en waarom?

Het Aelmoeseneiebos is een pratend bos! Bekijk zelf hoeveel water de beuk nu drinkt, hoeveel regen er de voorbije week gevallen is, hoe warm het is in en boven het bos, ... Dat en zoveel meer kan je zien op deze website.

Maar er is meer! Je kan ook met de klas op ontdekking. Begeleid door ervaren natuurgidsen gaan leerlingen de wetenschappelijke zone in het bos in. Ze meten zelf en bekijken de metingen van wetenschappers in real-time op iPads. Zo krijgen ze inzicht in de wisselwerking tussen klimaat en bos.

Voor meer info en reservaties kan je terecht bij de bosgidsen van het Aelmoes via 'taelmoes@gmail.com'

 

Secundair onderwijs

Hieronder vind je een greep uit de lespakketten die we voor het secundair onderwijs ontwikkelden. 

Workshops en vormingen zijn beschikbaar, afhankelijk van de lopende projecten. De volledige lijst vind je hier.

Klimaatactie

Wil je eenvoudige acties opzetten rond klimaatverandering? Bekijk dan onze actiefiches vol praktische tips of contacteer ons voor ondersteuning op maat.

Agroforestry - een les voor het secundair onderwijs

BOS+ werkte een interactieve les uit rond agroforestry. In ons landschap zijn bossen en landbouwzones meestal strikt gescheiden, we zien ze als tegenstellingen. Maar in de tropen gaan bomen en landbouw al eeuwenlang goed samen. Dat noemt men agroforestry. Het is een systeem met economische en ecologische voordelen. Voor deze les trekken we naar het Amazonebekken, tussen cacao en bananen.
Duur: 1 lesuur

Bijlages:

Deze les werd gemaakt in het kader van de 11.11.11 campagne rond voedsel. "Sorry is niet genoeg" klinkt de slagzin, want wereldwijd wordt 1/3 van het voedsel verspild terwijl 1 op 8 mensen honger lijdt. Heel wat organisaties werkten in het kader van deze campagne educatieve lessen en tools uit waar de leerkracht mee aan de slag kan.

Het totale aanbod vind je hier. En het pakket voor het secundair onderwijs en onze les hier.

Aardolie in het Amazonewoud (15+)


In het Amazonegebied wordt op grote schaal geboord naar gas en aardolie, met een zware impact op mens en milieu. Onze westerse levensstijl hangt daarmee samen: we zijn immers allemaal, zonder er bij stil te staan, afhankelijk van olie. Hebben we een deel van de oplossing zelf in handen?

De volgende lesvoorbereidingen zijn bruikbaar in de les aardrijkskunde, PAV, zedenleer, godsdienst of economie... Ze zijn zo opgesteld dat ze te gebruiken zijn voor leerlingen van 15 jaar en ouder uit het ASO, BSO, KSO of TSO.