Het verhaal van Mascopiro

Het verhaal van Mascopiro

Met het project 'Wat diepe wortels vertellen aan jonge knoppen' wil BOS+ op een vernieuwende manier het Noord-Zuid verhaal brengen. De centrale doelstelling van het project is sensibiliseren rond een respectvolle en solidaire houding tegenover bos en natuur.

Tijdens een intensief traject kregen Vlaamse senioren voeling met de 'bosverhalen' uit het Zuiden en voegden ze hun eigen verhalen eraan toe. Andere generaties kunnen nu leren van deze levenswijzen en -wijsheden. Op verschillende manieren wordt de wisselwerking tussen Noord en Zuid en tussen jong en oud gestimuleerd.

Op basis van deze verhaal schreef Marc De Bel een boek, 'Het Verhaal van Mascopiro'. Het is een voorleesboek met een educatief luik. Je kan het boek bestellen in onze Boswinkel.


Animatie en geluid: Collectief SAKADO, illustraties: Frieda Van Raevels

Educatief materiaal

Al het educatief materiaal vind je op www.hetverhaalvanmascopiro.be. Het materiaal is geschikt voor kinderen tussen 7 en 10 jaar. Mits kleine aanpassingen kan het gebruikt worden voor leerlingen van 1e en 3e graad lager onderwijs.

Beeldmateriaal uit Peru

In het kader van het project 'Wat diepe wortels vertellen aan jonge knoppen' trok BOS+ naar Peru om er te praten met mensen die een directe band hebben met het bos. Ze zijn afhankelijk van het bos voor hun voeding, geneesmiddelen, bouwmaterialen, enzovoort. Het volgende filmpje geeft een beeld van de leefomgeving van deze mensen en de sterke band die zij hebben met het bos en de natuur die hen omringt. Het thema van dit filmpje is 'bos en voeding'. De foto's in de afbeeldingsgalerij geven een beeld van de verschillende regio's in Peru en de mensen die er wonen.

Overige thematische filmpjes uit Peru:
Bos en gezondheid: deel 1 & deel 2
Bos is leven: ecosysteemdiensten, extractieve industrieën en bos vs stad
Bos in het leven: natuurlijke bouwmaterialen en natuurlijke leefomgeving
Vergeet niet om de ondertitels in te schakelen op Youtube!

Getuigenissen uit Peru

Slotfilm