Updates

kenniscentrum

bosuitbreiding

Vlaanderen bengelt helemaal onderaan in Europa als het aankomt op bosoppervlakte. Omdat bossen broodnodig zijn, vind je hier heel wat informatie over bosuitbreiding. Er zijn juridische en technische aandachtspunten waar je rekening moet mee houden.

Juridisch

Vlaanderen is één van de meest dichtbebouwde regio’s ter wereld. Mochten er geen bomen en reliëf zijn, zou je quasi nergens in Vlaanderen nog om je heen kunnen kijken zonder infrastructuur te zien. Dit maakt dat Vlaanderen ook wel een nevelstad genoemd worden. We zijn in Europa eveneens de koploper in bodemafdichting door infrastructuur.

Aan de basis hiervan ligt onze slechte ruimtelijke ordening. Door deze ruimtelijke drukte en chaos liggen er op gronden in Vlaanderen vanuit verschillende sectoren (landbouw, industrie, natuur…) zware claims. En daarom is ook bosuitbreiding vaak onderhevig aan een complexe regelgeving.

Meer weten

technisch

Bomen leven tientallen tot honderden jaren, tijdens de aanplanting bepaal je dus eigenlijk de toekomst van het bos voor een zeer lange tijd. Bovendien vraagt de maatschappij in ons dichtbevolkte Vlaanderen heel wat van bossen, ze moeten aan allerlei functies voldoen. Ten slotte is bosaanplanting niet gratis en vraagt het een investering. Allemaal redenen om dus niet te licht te gaan over de aanpak bij de aanplanting van een nieuw bos. 

Lees er alles over

BOS+ en bosuitbreiding

De voorbije tien jaar plantten we enkele honderden hectare bos aan, bossen die overigens heel wat verschillende gedaantes aannamen: van stadsrandbossen, klassieke inheemse bossen, speelbossen en CO2-bossen tot voedselbossen of Wonderwoudje. 
 
Interesse om ook aan bosuitbreiding te doen? Dan kan BOS+ je mogelijks zowel financieel als technisch ondersteunen.

Meer weten